• Page contrast

Światowy Dzień Soku stał się okazją do tego, by poruszyć z młodzieżą temat zdrowego żywienia. Z tej okazji naszym gościem w Branżowej Szkole była Pani Katarzyna Smoczyńska-Ogłudek, psychodietetyk, która w niezwykle wyczerpującym wykładzie omówiła rodzaje występujących na rynku soków. Wyraźnym zaskoczeniem dla młodzieży był fakt, iż wiele dostępnych w naszych sklepach soków posiada bardzo niewiele wartości odżywczych. Wynika to z technologii zastosowanej przy ich produkcji.  Faktem niepodważalnym jest to, że najwartościowszy jest sok świeżo wyciskany z owoców i warzyw. Tego typu produkt można jednak nabyć w dobrych kawiarniach lub zrobić samodzielnie w domu. Ma on krótki termin przydatności do spożycia co jest powodem tak trudnej dostępności i wyższej ceny. Kolejnym zagadnieniem poruszonym w trakcie spotkania była kwestia cukrów, ich rodzajów i działania na organizm człowieka. Młodzież z dużym zainteresowaniem wysłuchała prezentowanych treści. Na zakończenie odbyła się degustacja soków z świeżo wyciskanych warzyw i owoców. Zajęcia bardzo podobały się młodzieży, co skutkowało zapotrzebowaniem na kolejne spotkanie z Panią Katarzyną i kolejną porcją wiedzy o zdrowym żywieniu.

Anna Zielińska

Projekt bez nazwy 1