7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady i tę uroczystość świętuje się co roku z okazji rocznicy wprowadzenia czekolady do Europy. Ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł na kontynent Krzysztof Kolumb. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. W piątek młodzież z OSIW wraz z opiekunami – kierownikiem internatu Magdaleną Bębenek oraz wychowawcą Eweliną Lewkowicz, postanowili uczcić to sympatyczne święto, przygotowując słodkości z dodatkiem czekolady. Podczas zajęć praktycznych, pod okiem pani Marzeny Szymańskiej, młodzi kucharze upiekli czekoladowe babeczki oraz zrobili deser owocowy. W akcję włączyła się także kierownik Ośrodka, pani Anna Rosińska.
Autorzy: kadra OSiW Starachowice
Tekst, zdjęcia – Ewelina Lewkowicz