Dzień Soku obchodzony 30 maja na całym świecie jest okazją, aby przypomnieć wszystkim jak ważne jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim spożywanie owoców, które są świetną alternatywną dla niezdrowych słodyczy. Mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie zorganizowano zajęcia, podczas których młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz przygotowywała świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców. Następnie odżywczymi napojami poczęstowali swoich kolegów i koleżanki. Było pysznie, zdrowo i kolorowo. Każdy mógł wybrać kolor dla siebie. Czerwone z pomidora, fioletowe z buraka, pomarańczowe z marchewki, ciemnożółte z jabłek, a nawet zielone z natki pietruszki – soki owocowe i warzywne, to nie tylko szeroka paleta barw, ale także witamin i składników mineralnych.
A to kilka prostych przepisów na wyciskane soki, uzyskanych od instruktor w zawodzie kucharz p. Gosi.
Sok na koncentrację: 1,5 dużej marchwi, 7 liści szpinaku, 2 łodygi selera naciowego
Sok na stres: 2 banany, 2 jabłka, pęczek szpinaku
Sok wzmacniający organizm: 5 jabłek, 5 marchewek, ½ kg bananów, 3 owoce kiwi, 1 bura
Z okazji Dnia Soku wybierz swój ulubiony i pij nieprzetworzone, naturalne soki z warzyw i owoców. Taka bomba witaminowa to dobre samopoczucie, energia i zdrowie.
Smacznego !!
Autor tekstu – Iwona Chojnacka
Autor zdjęć – Magdalena Suszalska - Świeca