• Page contrast

Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Pile zaproponowało uczestnikom Hufca Pracy w Czarnkowie uczącym się w Zespole Szkół w Krzyżu Wielkopolskim zdobycie nowych umiejętności w zakresie Kelner-barista – tak bardzo poszukiwanych przez pracodawców w okresie wakacji.

Szkolenie zostało zorganizowane dla pięciu osób – uczestników Ochotniczych Hufców Pracy, w Restauracji Domowe Smaki i obejmowało 16 godzin zajęć teoretyczno-praktycznych. Zakres szkolenia obejmował tematykę od zasad bezpiecznego wykonywania zawodu, etyki kelnerskiej poprzez wyposażenie i obsługę sprzętu, techniki serwowania potraw i metod parzenia kawy. Uzupełnieniem szkolenia był bezpośredni kontakt z konsumentem, który uczestnicy nawiązywali bez problemu.

Uczestnicy szkolenia otrzymali również wydawnictwo książkowe – poradnik "Sekrety kawy" autorstwa Marcina Rusnarczyka.

Zdobyte nowe doświadczenia zawodowe zaowocują zapewne podjęciem pracy w okresie letniego sezonu urlopowego.

Tekst: Wiesław Bidziński