Cukiernicze fantazje

W częstochowskim Ośrodku Szkolenia i Wychowania odbył się Wojewódzki Konkurs Cukierniczy, którego tematem przewodnim była „Kraina Lodu”. W zmaganiach uczestniczyło 14 uczestników z ośmiu jednostek Śląskiej WK.

Jurorzy otwierając konkurs, zapowiedzieli: – Macie się dobrze bawić z masą cukrową. Chcemy, by wykonany przez was tort ucieszył kogoś nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem.

Głównym celem konkursu było wykazanie umiejętności pracy z masą cukrową oraz czekoladą plastyczną. Komisja oceniała przede wszystkim kreatywność, estetykę i sposób dekoracji tortu.

Przeprowadzony konkurs pozwolił wyróżnić młodych, zdolnych, kreatywnych uczestników – nie tylko kucharzy i cukierników, ale także pasjonatów dekorowania tortów.

Pierwsze miejsce zajęła Wiktoria Giemula z pyskowickiego Hufca Pracy, drugie – Kamila Dziuk z częstochowskiego ośrodka, a trzecie – Magdalena Niesporek z Hufca Pracy w Rybniku. Mariusz Szczygieł również z rybnickiego hufca otrzymał wyróżnienie za niekonwencjonalne podejście do zadanej tematyki.

Nagrody i pamiątkowe dyplomy wręczył uczestnikom Wojewódzki Komendant Śląskiej WK Waldemar Januszewski.

Wykonane podczas konkursu torty zostaną przekazane do placówek, z którymi jednostki OHP współpracują na co dzień: domy dziecka, domy pomocy społecznej, szkoła specjalna.