• Kontrast strony

Młodzieżowe Centrum Kariery w Lęborku we współpracy z 11-5 Hufcem Pracy w Lęborku, dnia 17 maja 2022 roku zorganizowali warsztaty kulinarne Sushi w ramach Manufaktury Rozwoju Zawodowego.

Sushi to wyśmienity specjał kuchni Japońskiej. Zgodnie z tradycją na sushi składają się różne dodatki oraz ryba lub owoce morza włożone w środek przyprawionej garstki ryżu. Każdy miłośnik sushi wie, że w praktyce sushi to coś więcej – pięknie wygląda, wyśmienicie smakuje i co najważniejsze jest zdrowe i dietetyczne.

Uczestnicy lęborskiego Hufca Pracy w trakcie warsztatów poznali historię sushi, zasady przygotowywania składników do potrawy oraz rodzaje tego przysmaku: Hosomaki, Futomaki czy Uromaki. W trakcie prezentacji młodzież miała okazję samodzielnie przygotować poszczególne rodzaje Sushi, poznając podstawowe podobieństwa oraz odmienności wynikające m.in. ze sposobu przyrządzania poszczególnych odmian sushi, czy zastosowanych składników.

Pomimo początkowego sceptycyzmu związanego z jedzeniem ryb, młodzież zachwycona cudownym zapachem i obłędnym wyglądem samodzielnie wykonanych rolek sushi, ochoczo zabrała się do smakowania swoich wytworów. Wprawdzie jedzenie pałeczkami wymaga jeszcze „dopracowania” przez młodzież, jednak jak stwierdzili uczestnicy warsztatów „SUSHI TO JEST TO!”.

Zdjecie nr 1- uczestnicy w trakcie warsztatów sushi
Zdjecie nr 1- uczestnicy w trakcie warsztatów sushi
Zdjecie nr 2 - uczestnicy w trakcie warsztatów sushi
Zdjecie nr 2 - uczestnicy w trakcie warsztatów sushi

Autor tekstu: Katarzyna Bigus

Autor zdjęć: Katarzyna Bigus

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.