• Kontrast strony

Szkolenie dla uczestników oraz absolwentów OHP z podstaw Working flair i barmaństwa klasycznego odbyło się w dniach 27-28 września w Młodzieżowym Centrum Kariery OHP w Ostródzie (Warmińsko-Mazurska WK).

Uczestnicy szkolenia, prowadzonego przez licencjonowanego barmana i baristę Karola Kraszewskiego, zapoznali się z podstawowymi zadaniami barmana, do których należy przygotowywanie różnego rodzaju napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz kompleksowa obsługa klientów odwiedzających dany lokal. Barman musi nie tylko znać przepisy i różne techniki przygotowywania napojów, ale powinien również wykazywać własną inwencją w modyfikowaniu czy tworzeniu własnych, autorskich mieszanek. Obok samego przygotowywania napojów czy serwowania dodatków, istotny jest również sposób sporządzania drinków i ich efektowne podawanie. Ponadto barman powinien dbać o odpowiednie zaopatrzenie lokalu we wszystkie niezbędne produkty najlepszej jakości, nadzorować ich odpowiednie magazynowanie oraz dbać o zaplecze gospodarcze i przygotowanie miejsca pracy.

Pan Karol opowiedział młodzieży, jakimi cechami powinien wyróżniać się dobry barman. Taka osoba powinna być przede wszystkim otwarta i śmiała oraz lubić pracę z ludźmi. Powinna też być energiczna, chętna do rozmów z klientami, otwarta na ich propozycje. Bardzo ważna jest kultura osobista, poczucie humoru, umiejętność prowadzenia ciekawej konwersacji oraz zdolność stworzenia komfortowej dla klientów atmosfery, w której będą czuć się wyjątkowo. Prowadzący szkolenie przedstawiając nowatorską sztukę obsługi gości tzw. Working flair udowodnił, że obecnie zawód barmana urósł do rangi sztuki. Przyrządzanie koktajli uatrakcyjnione o efektowne ewolucje różnymi przyrządami barmańskimi – od butelek, szklanek, shakerów po serwetki, rurki i wszelkiego rodzaju przyrządy barmańskie – dają imponujący efekt profesjonalizmu.

Młodzież była bardzo zainteresowana pozyskiwaniem nowej wiedzy, z dużą ciekawością przyglądała się pokazom oraz chętnie uczestniczyła w przygotowywaniu drinków pod okiem specjalisty.

 

WAMA_1_Poznali tajniki sztuki barmańskiej
WAMA_1_Poznali tajniki sztuki barmańskiej
WAMA_3_Poznali tajniki sztuki barmańskiej
WAMA_3_Poznali tajniki sztuki barmańskiej

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.