• Kontrast strony

Najlepsi szefowie kuchni wiedzą, że „jemy oczami”, dlatego osoby pracujące w gastronomii powinny posiąść wiedzę na temat właściwej prezentacji zarówno potraw jak i stołu. Dużą popularnością wśród młodzieży cieszy się kurs carvingu, który daje takie możliwości.  

Dziś w Ośrodku Szkolenia Zawodowego przy ulicy Witosa we Włocławku, odbyło się szkolenie z carvingu. Wzięło w nim udział dziesięciu uczestników Hufca Pracy, uczących się głównie na kierunkach gastronomicznych oraz ochotnicy, którzy zgłosili się do Centrum Edukacji  i Pracy Młodzieży we Włocławku chcąc podnieść swoje kwalifikacje.

Szkolenie poprowadziła mistrzyni carvingu - Dominika Sadowska.

Uczestnicy poznawali techniki wywodzącej się z Azji sztuki rzeźbienia głównie w owocach i warzywach.

- Carving jest sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach, która w Polsce pojawiła się stosunkowo niedawno, bo dopiero kilkanaście lat temu i cieszy się rosnącą popularnością. Dlatego coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na wprowadzenie oferty carvingu realizowanej na imprezach i przyjęciach okolicznościowych, weselach, jubileuszach, firmowych spotkaniach itp. - opowiada Przemysław Janakowski, dyrektor CEiPM we Włocławku.

Jak ważnym elementem potrzebnym do rzeźbienia są narzędzia do pracy przekonali się kursanci już na samym początku szkolenia.

- Podczas zajęć dowiedzieliśmy się, że carving pojawił się w krajach dalekiego wschodu już w starożytności. Do dziś uważa się go za prawdziwą sztukę, której tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Bardzo ważnym elementem są narzędzia.  Noże do carvingu powinny mieć specjalne parametry - muszą być cienkie, bardzo ostre i wykonane z najwyższej jakości stali odpornej na działanie kwasów – dodaje Martyna, uczestniczka szkolenia.

Po zakończonym szkoleniu uczestnicy otrzymali zaświadczenia i certyfikaty o ukończeniu kursu carvingu. Podniesieni kwalifikacji wśród uczniów branży gastronomicznej podniesie w przyszłości ich atrakcyjność na rynku restauracyjnym i nie tylko. Kursanci będą mogli brylować przygotowując pięknie wyrzeźbione owoce podczas rodzinnych i towarzyskich spotkań.

- Kolejnym szkoleniem jakie mamy przed sobą i możemy zaproponować, będzie kelner-barista. Już dziś można zapisywać się w Centrum Pracy i Edukacji Młodzieży we Włocławku – informuje Jakub Karpiński, specjalista ds. rozwoju zawodowego CEiPM we Włocławku.

Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (1)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (1)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (2)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (2)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (3)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (3)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (4)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (4)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (5)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (5)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (6)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (6)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (7)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (7)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (8)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (8)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (9)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (9)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (10)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (10)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (11)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (11)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (12)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (12)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (13)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (13)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (14)
Kucharze – rzeźbiarze, czyli jak przygotować piękne dania (14)

Autor: Jakub Karpiński, specjalista ds. rozwoju zawodowego CEiPM we Włocławku.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.