Światowy Dzień Pszczół ma co roku ten sam wydźwięk, czyli jeśli pszczoły wyginą to ludzie również. Jeśli komuś wydaje się to abstrakcją, to wystarczy zagłębić się w temat jak ważną rolę pełnią te owady w ekosystemie. Dlatego też uczestniczki HP 16-11 Dębno wraz z wychowawcami 20.05.2021 r. udali się do lokalnego Centrum Pszczelarstwa. Wizyta w Centrum była doskonałą okazją, by poznać rożne rodzaje produktów pszczelich - w tym rodzaje i odmiany miodów polskich. Poznali również rolę produktów pszczelich w zdrowej diecie i apiterapii (leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi). Wychowanki dowiedziały się, że pszczoły to nie tylko miód, ale i wiele produktów leczniczych takich, jak: propolis, kwiatowy pyłek, pierzga. Nawet jad pszczół wytwarzany podczas użądlenia jest wykorzystywany w lecznictwie (na przykład w chorobach reumatycznych). Zostaliśmy oczarowani tym miejscem i na pewno tu powrócimy.

DSC00280 (Duży)
DSC00280 (Duży)
DSC00283 (Duży)
DSC00283 (Duży)
DSC00289 (Duży)
DSC00289 (Duży)
DSC00290 (Duży)
DSC00290 (Duży)
DSC00302 (Duży)
DSC00302 (Duży)

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.