Warsztat kelnera
We wrześniu 2021 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania 15-5 w Chraplewie kadra i uczestnicy weszli w rytm pracy i nauki. Zawód kelner jest specyficzny, ponieważ wymaga bycia wszechstronnym w wielu dziedzinach. Potrzeba wiedzy z zakresu gastronomi zarówno od strony kuchni w celu przygotowywania potraw, jak i baru, aby przyrządzać odpowiednie napoje i je podawać. Oprócz tego przydaje się też umiejętność prowadzenia rozmów z klientem na wiele aktualnych tematów. Dlatego też uczestnicy rozpoczynając naukę w tym zawodzie, zaczynają praktyki od podstaw. Kuchnia jest idealnym polem poznania tajników potraw, o które wielokrotnie jako kelnerzy mogą być pytani przez klientów. Zaczynając praktyki, młodzież zapoznawała się z technikami rozdrabniania produktów, a następnie samodzielnie kroiła warzywa potrzebne do przyrządzenia obiadu. Następnie pomagała przy produkcji pyz.

2021_10_WCKL2
2021_10_WCKL2
2021_10_WCKL3
2021_10_WCKL3

Warsztat ogrodnika
Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Chraplewie uczący się w zawodzie ogrodnik, mają już za sobą miesiąc pracy, podczas której wdrażają się w arkana zawodu pod czujnym okiem swojego instruktora. W ostatnich dniach praktyk mieli okazję zapoznać się z pracą wykonywaną gospodarstwie produkcyjno-ogrodniczym zaprzyjaźnionym z jednostką, gdzie zgłębili wiedzę na temat produkcji roślin ozdobnych, a dokładnie produkcji bratka i stokrotki, które są roślinami dwuletnimi.

2021_10_WCOG
2021_10_WCOG
2021_10_WCOG2
2021_10_WCOG2
2021_10_WCOG3
2021_10_WCOG3
2021_10_WCOG4
2021_10_WCOG4

Warsztat koszykarza-plecionkarza
Zawód koszykarz-plecionkarz to jedno z najstarszych rzemiosł wykonywanych przez człowieka. Młodzież ucząca się tego zawodu w ośrodku wykonuje wyroby użytkowe, dekoracyjne oraz prowadzi warsztaty plecionkarskie. Podczas pierwszego miesiąca nauki w nowym roku szkoleniowym uczestnicy zapoznali się lub przypomnieli sobie podstawy plecionkarstwa oraz bezpieczeństwa i higieny pracy w warsztacie oraz przy pracy ze sprzętem. Młodzież uczyła się, jak przygotować wiklinę do pracy. Nowi uczestnicy nabierali umiejętności wyplatania denek, a starsi tacek i koszyczków. Ten zawód daje wiele możliwości, bo wiklina to nie tylko kosze użytkowe, ale również coraz częściej praca artystyczna. Swoją wiedzę można wykorzystać również w ogrodnictwie. Zawód ten uczy kreatywności oraz kontaktu z ludźmi.

2021_10_WCKP
2021_10_WCKP
2021_10_WCKP2
2021_10_WCKP2
2021_10_WCKP3
2021_10_WCKP3
2021_10_WCKP4
2021_10_WCKP4

Warsztat kucharza
Dla części młodzieży rok szkoleniowy 2021/2022 jest jej kolejnym, ale dla sporej grupy to dopiero początek – nowe środowisko, koledzy i koleżanki, szkoła, nauczyciele i wychowawcy. Nie tylko trzeba pochylić się nad matematyką czy biologią, zaznajomić się z rytmem pracy na warsztatach, ale także nawiązać relacje z rówieśnikami, często zupełnie odmiennymi czy zaznajomić się z życiem w internacie. Może to być czas nawiązywania nowych więzi i wejścia w dorosłe życie z wyuczonym zawodem. Szansę, którą dostają młodzi, tylko oni sami mogą wykorzystać. Pierwsze zajęcia w kuchni internackiej już za uczestnikami. Jest to jedyny sposób na przełamanie niepewności i zweryfikowanie, czy wybór zawodu został trafnie dokonany. Aby się o tym przekonać, uczestnicy przebrali się w białe stroje kucharza i stanęli przy stanowisku pracy, skrobiąc marchewkę i obierając ziemniaki. Rozpoczęli w ten sposób wchodzenie w arkana zawodu.

2021 10 WWOCKC

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.