• Kontrast strony

Hufiec Pracy 15-19 w Słupcy

W ramach inicjatywy ogólnopolskiej Kapituły Samorządności Młodzieży OHP "Czwartek słodki nie tylko tłusty", kadra Hufca Pracy w Słupcy wraz z uczestnikami podjęła szereg działań promujących zdrowy styl życia. Na zajęciach wychowawczych młodzież zaprojektowała i wykonała gazetkę przedstawiającą zasady zdrowego odżywiania się pod nazwą: "Moja recepta na zdrowie".

Poza tym uczestnicy słupeckiej jednostki wzięli udział w spotkaniu z Panią dietetyk – Justyną Ościsłowską, która pomogła zrozumieć młodzieży korelację między żywieniem a stanem zdrowia i samopoczuciem. Dzięki tej prelekcji dowiedzieli się, że nie tylko w zdrowiu, ale i w chorobie ważna jest racjonalna dieta. Dietetyk udziela również wsparcia pacjentom z problemami medycznymi, takimi jak: dna moczanowa, celiakia, choroby tarczycy, alergia, cukrzyca.

Uczestnicy wzięli także udział w biegu na 3000 m, dzięki któremu przekonali się, jak ważna jest aktywność sportowa dla zdrowia.

23.02.2023 SłupcaTekst: Urszula Kazuś
Zdjęcia: Sylwia Matuszak

Hufiec Pracy 15-4 w Ostrowie Wielkopolskim

Uczestnicy Hufca Pracy w Ostrowie Wielkopolskim w ramach ogólnopolskiej inicjatywy "Czwartek słodki nie tylko tłusty" na zaproszenie seniorów ze Stowarzyszenia Przyjazny Zębców uczestniczyli w zajęciach kulinarnych propagujących zdrowe odżywianie i aktywny tryb życia w każdym wieku. W przedsięwzięciu, które miało miejsce w Klubie Seniora 60 +, w dniu 13 lutego 2023 roku wzięli udział uczniowie szkolący się w zawodzie cukiernik i kucharz.

Na początku spotkania uczestnicy Hufca Pracy w Ostrowie Wielkopolskim wraz z seniorami przygotowali faworki w wersji light, według zmodyfikowanego, tradycyjnego przepisu. Do ich wykonania użyto produktów pełnoziarnistych, niskotłuszczowych i ekologicznych. Po przygotowaniu ciasta i po jego odpowiednim napowietrzeniu i wałkowaniu, wykrojono romby z dziurką, po zawinięciu dietetyczne chrusty zostały upieczone.

Podczas konsumpcji dietetycznych faworków uczniowie, seniorzy i wychowawcy rozmawiali na temat zdrowego odżywiania i możliwości modyfikowania tradycyjnych przepisów kulinarnych tak, aby powstawały potrawy lekkostrawne, zdrowe i wzbogacone w produkty pełnoziarniste i pochodzące z upraw ekologicznych. 

Znaczną część czasu poświęcono na omówienie aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie i funkcjonowanie dzieci, młodzieży i osób starszych. 

Seniorzy ze Stowarzyszenia Przyjazny Zębców pokazali uczestnikom zewnętrzną siłownię oraz przykładowe ćwiczenia, które wykonują praktycznie codziennie, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Młodzież bardzo chętnie korzystała z zestawu urządzeń sportowych mieszczących się na wyposażeniu siłowni, ćwiczyła na orbitreku, biegaczu, stepperze, wioślarzu, rowerku, i różnego rodzaju wyciągach.

Kolejną niespodzianką dla uczestników było zapoznanie ich z salą ćwiczeń mieszczącą się na terenie Stowarzyszenia. Młodzież dzięki seniorom miała okazję do poznania ćwiczeń na piłce Fit Ball, która jest przyrządem do fitnessu i poprawia ogólne poczucie stabilności, równowagi oraz kontroli ciała. Poznała także ćwiczenia gimnastyczne wykonywane przez seniorów niemal codziennie na materacach.

Spotkanie seniorów Stowarzyszenia Przyjazny Zębców i Klubu 60+ z uczestnikami Hufca Pracy w Ostrowie Wielkopolskim było doskonałą lekcją o zdrowym odżywianiu się i urozmaicaniu własnego stylu żywienia, podczas której uczestnicy chętnie angażowali się, współpracowali i nabywali wiedzę od doświadczonych, pełnych energii i entuzjazmu seniorów. Przedsięwzięcie umożliwiło wymianę doświadczeń i wiedzy na temat propagowania i utrzymania zdrowego stylu życia i aktywności ruchowej na przełomie pokoleń.

– Te wspaniałe seniorki tryskają zdrowiem, zapałem, chęcią działania, mają wiele pomysłów, a przy tym charakteryzuje je ogromne poczucie humoru, które jest lekarstwem na wszystkie choroby. – powiedziała Julia Małolepsza, członek Rady Młodzieży 15-4 Hufca Pracy w Ostrowie Wielkopolskim.

– Oprócz cennych informacji o zdrowiu, żywieniu i aktywności fizycznej, uświadomiłam sobie, że bardzo ważne są spotkania z ludźmi, więź i tworzenie wspólnoty, już planujemy kolejną inicjatywę na wiosnę z Paniami z Klubu Seniora 60+. – dodaje Karolina Przybylska członek Rady Młodzieży 15-4 Hufca Pracy w Ostrowie Wielkopolskim.

23.02.2023 Ostrów WlkpTekst: Monika Krzywda- Błaszczyk
Zdjęcia: Jolanta Płócienniczak

Hufiec Pracy 15-23 w Lesznie

W ramach akcji "Czwartek słodki, nie tylko tłusty" Hufiec Pracy w Lesznie zorganizował dla uczestników działania promujące zdrowe odżywianie. Wśród uczestników została przeprowadzona pogadanka "Jedz i żyj zdrowo", której celem było uświadomienie uczestnikom związku między sposobem żywienia a występowaniem wielu chorób i dolegliwości. Kadra wychowawcza podkreśliła rolę aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.

Uczestnicy leszczyńskiego Hufca Pracy wykonali także plakat, promujący zdrowe odżywianie, które jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. W Hufcu Pracy w Lesznie uczestnicy przygotowali również gazetkę na temat siedmiu zasad zdrowego żywienia oraz piramidy zdrowego odżywiania, polegającej na graficznym opisie odpowiednich proporcji różnych, niezbędnych w codziennej diecie grup produktów spożywczych.

W Tłusty Czwartek każdy uczestnik odwiedzający Hufiec Pracy w Lesznie zamiast słodkiego pączka został poczęstowany smacznym, zdrowy owocem.

Głównym celem inicjatyw było wykształcenie u uczestników postaw prozdrowotnych poprzez nabycie zasad zdrowego odżywiania się.

22.02.2023 LesznoTekst i Zdjęcia: Anna Giera

Hufiec Pracy 15-44 w Śremie

W ramach inicjatywy ogólnopolskiej Kapituły Samorządności "Czwartek słodki nie tylko tłusty" w dniach od 14 do 17 lutego 2023 roku odbyły się zajęcia wychowawcze, na których poruszono tematykę zdrowego odżywiania oraz zdrowych zamienników tradycyjnych słodyczy.

Zorganizowane zostały również zajęcia sportowe propagujące zdrowy styl życia.

Na zakończenie cyklu zajęć, został przeprowadzony test wiedzy oraz quiz z zakresu tematyki zdrowia. Zwycięzca testu został nagrodzony voucherem na bowling.

22.02.2023 ŚremTekst: Marta Konieczna
Zdjęcia: Natalia Bisior, Grzegorz Pawlak

Hufiec Pracy 15-42 we Wrześni

Rada Młodzieży Hufca Pracy we Wrześni wraz z wolontariuszami w ramach inicjatywy ogólnopolskiej Kapituły Samorządności "Czwartek słodki nie tylko tłusty" podjęli działania, które promują zdrowy styl życia.

Podczas zajęć kulinarnych uczestniczki upiekły faworki w "zdrowszej" wersji z mąki pełnoziarnistej. Młodzież wraz z wychowawcami Panią Pauliną Stawską i Panem Dariuszem Biblem w ostatni dzień karnawału tak zwane "ostatki", wybrali się do wrzesińskiego Domu Pomocy Społecznej, gdzie zostały przekazane wypieki, w zdrowszym wydaniu. Pensjonariusze byli bardzo zadowoleni z niespodzianki, którą sprawili im uczestnicy wrzesińskiego Hufca Pracy, słodkości bardzo im smakowały.

Uczestnicy brali udział również udział w zajęciach sportowych, dzięki którym mogli przekonać się jak ważna jest aktywność fizyczna dla zdrowia oraz jak dzięki niej mogą poprawić swoje samopoczucie. Młodzież mogła skorzystać z siłowni, gdzie wykonywała ćwiczenia siłowe kształtujące sylwetkę, brała udział w grach zespołowych takich jak tenis stołowy czy siatkówka.

22.02.2023 Września HPTekst i Zdjęcia: Paulina Stawska

Hufiec Pracy 15-5 w Ostrzeszowie

Tłusty Czwartek, który obchodziliśmy w minionym tygodniu to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Jest to także dzień, w którym według tradycji można objadać się różnego rodzaju słodkościami. Najpopularniejsze jednak w tym dniu są pączki lub faworki.

W związku z inicjatywą Komendy Głównej OHP pod nazwą "Czwartek słodki nie tylko tłusty" kadra wychowawcza 15-5 Hufca Pracy w Ostrzeszowie zorganizowała dla uczestników spotkanie z psychologiem oraz dietetykiem. Pogadanka dotyczyła zagadnień zdrowego odżywiania, które jest obecnie bardzo ważne. W młodych ludziach trzeba wyrabiać dobre nawyki, więc cały czas trzeba im przypominać co jeść a czego unikać, by cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas.

Z okazji Tłustego Czwartku uczniowie smażyli również pączki, by chociaż symbolicznie wziąć udział w obchodach tego dnia. Po zajęciach dotyczących zdrowego odżywiania młodzież wie, że nasze zdrowie zależy w dużej mierze od tego co jemy i jaki tryb życia prowadzimy. Jedzmy więc zdrowo i cieszmy się dobrym zdrowiem.

22.02.2023 OstrzeszówTekst: Daria Blewąska
Zdjęcia: Małgorzata Wardęga, Katarzyna Wróbel

Hufiec Pracy 15-12 w Kole

W styczniu i lutym w ramach inicjatywy "Czwartek słodki nie tylko tłusty" młodzież z Hufca Pracy w Kole uczestniczyła w przedsięwzięciach zorganizowanych przez kadrę jednostki dotyczących aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania.

Pierwsze spotkania poświęcone były pogadankom i zajęciom dotyczącym zdrowego stylu życia i aktywnego spędzania czasu wolnego. Następnie uczestnicy przygotowywali plakaty promujące zdrowe odżywianie, a swoje prace plastyczne prezentowali na gazetce oraz gromadzili materiały do prelekcji o zasadach zdrowego żywienia.

Ciekawym akcentem cyklu spotkań był poczęstunek promujący zdrowe odżywianie poprzedzony przygotowaniem ciasteczek "fit" przez uczestników.

Mobilizowanie młodzieży do aktywnego spędzania czasu wolnego odbywało się poprzez wyjścia na kręgielnię i siłownię. Celem wyjść było podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.

22.02.2023 KołoTekst: Ewa Iwańska
Zdjęcia: Janina Karasiak, Ewa Iwańska, Anna Mazurek, Adam Sochacki

Hufiec Pracy 15-21 w Kościanie

W ramach inicjatywy "Czwartek słodki nie tylko tłusty" młodzież z kościańskiego Hufca Pracy spotkała się z uczestniczkami programu profilaktycznego „Aktywny Senior” w Centrum Wolontariatu w Kościanie.

Podczas spotkania, które odbyło się 13 lutego 2023 roku młodzież wraz z seniorkami i pod ich czujnym okiem uczyła się robić sałatki warzywne i owocowe, rozmawiała na temat zdrowego odżywiania. Starsze Panie zwróciły uwagę młodym ludziom jak ważne jest odżywianie i na własnych doświadczeniach omawiały wpływ żywienia na występowanie niektórych chorób. Przedsięwzięcie odbyło się w miłej atmosferze i towarzyszyły mu emocje, które zostaną w pamięci wszystkich uczestników. Spotkanie zakończyło się degustacją przygotowanych potraw.

Kolejnym przedsięwzięciem w ramach wyżej wymienionej inicjatywy były zajęcia wychowawcze z młodzieżą "Zdrowy styl życia", podczas których młodzież uzyskała sporo informacji na temat właściwego odżywiania, a także zalet aktywnego trybu życia.

Dnia 20 lutego 2023 roku grupa młodzieży z Hufca Pracy w Kościanie aktywnie spędziła czas na świeżym powietrzu. Podczas ćwiczeń wychowawca przekazał młodzieży, że odpowiednie dotlenienie poprawia koncentrację i wpływa bardzo kojąco na cały nasz organizm. To przedsięwzięcie miało na celu podkreślenie roli aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.

22.02.2023 KościanTekst: Beata Płonka
Zdjęcia: Karolina Kręgielska

Hufiec Pracy 15-41 w Kłecku

Pod hasłem "Czwartek słodki nie tylko tłusty" w Hufcu Pracy w Kłecku odbyły się zajęcia wychowawczo-profilaktyczne dotyczące zdrowia oraz zdrowego odżywiania w ramach realizacji działań Ogólnopolskiej Kapituły Samorządności.

Uczestnicy chętnie włączyli się w dyskusję oraz byli zainteresowani tematyką zajęć. Młodzież opowiadała o swoich doświadczeniach i obserwacjach. W ramach realizacji tematu zorganizowano także zajęcia sportowe, aktywizujące do zdrowego i sportowego stylu życia. Głównym celem zajęć było propagowanie zdrowego stylu życia oraz uświadomienie młodemu człowiekowi, jak prawidłowo dbać o zdrowie, które wpływa na nasze życie.

Zdrowy styl życia to także unikanie wszelkiego rodzaju używek. Poszerzenie wiedzy oraz podwyższenie świadomości młodych ludzi na temat edukacji zdrowotnej pozwoliło na rozumienie problematyki i zwiększenie odpowiedzialności za zdrowie swoje i innych.

                               Tekst i Zdjęcia: Alina Stachowiak- Kondracka

Hufiec Pracy 15-45 w Poznaniu

W Hufcu Pracy 15-45 w Poznaniu odbył się wykład na temat zdrowego odżywiania. Poruszona tematyka nawiązywała do Inicjatywy Komendy Głównej OHP – "Czwartek słodki nie tylko tłusty".

Wiedzy na temat zdrowego odżywiania pośród młodzieży nigdy za dużo. Niewątpliwie warto, a nawet trzeba stale przypominać młodym ludziom, co i zarazem jak jeść, aby przez długie lata cieszyć się tężyzną fizyczną i pogodą ducha.

W celu przyswojenia podstawowej wiedzy na temat odżywiania, wychowawcy poznańskiego Hufca Pracy zorganizowali dla uczestników klasy VIII interesujący wykład o prawidłowym odżywianiu.

Prelegentem był pracownik Ochotniczych Hufców Pracy, posiadający odpowiednie kwalifikacje, aby zaciekawić uczniów poruszoną tematyką. W trakcie zajęć między innymi została podzielona żywność na zdrową i szkodliwą, podkreślano, że wiedzeni złudnymi reklamami ludzie często wybierają złą, niewartościową żywność, dostarczającą jedynie zbędne kalorie. Prowadzący wskazał na rolę warzyw i owoców w prawidłowej diecie, a także szkodliwość nadużywania napojów energetycznych, czy spożywania zbyt dużej ilości typu fast food.

Uczestnicy spotkania brali aktywny udział w pogadance, dzielili się swoją wiedzą, spostrzeżeniami, a także doświadczeniem, zadawali wiele pytań oraz krytycznie przyjrzeli się swoim sposobom żywienia.

Po spotkaniu uczniowie uznali, iż droga do zdrowia rozpoczyna się od tego, co i zarazem jak jemy. Nic w tym dziwnego; przecież każdy pragnie długie lata cieszyć się zdrowiem.    

TCHP

Tekst: Marek Kwiecień
Zdjęcia: Katarzyna Rybarczyk

Hufiec Pracy 15-18 w Turku

Tłusty czwartek to wielki dzień łasuchów i tradycji, który przyjemnie jest celebrować w gronie młodych ludzi. Oprócz tradycyjnych, nadziewanych pączków z konfiturą lub marmoladą, cukiernie serwują pączki z czekoladą, likierem, budyniem czy serem. W dniu 16 lutego 2023 roku w Tłusty Czwartek odbyło się PĄCZEK – PARTY! z Radą Młodzieży i Klubem Aktywnych w Turku.

Celem tego spotkania było przede wszystkim tworzenie przyjaznej atmosfery, integracja grupy, wzbogacenie wiedzy o tradycjach i obrzędach ludowych naszego kraju, przybliżenie młodzieży pojęć: tłusty czwartek, ostatki.

Przed konsumpcją odbyła się prelekcja z młodzieżą, dotyczą kaloryczności pączka. Nasze nawyki żywieniowe kształtujemy już w środowisku rodzinnym. Najlepszym motywatorem jest pokazanie młodym ludziom korzyści jakie płyną ze zmiany nawyków żywieniowych np. gwiazdy sportu i ich osiągnięcia. Jeden pączek ma około 300 kalorii i z pewnością nie spowoduje dużego uszczerbku na zdrowiu, gdy na co dzień dieta jest dobrze zbilansowana. Jeżeli odżywiamy się zdrowo, dbamy o codzienną porcję ruchu i pamiętamy, jak istotne jest właściwe nawodnienie oraz odpowiednia długość snu, jeden pączek zjedzony dla podtrzymania tradycji Tłustego Czwartku na pewno nie spowoduje, że przybierzemy na wadze.

W imieniu Rady Młodzieży i Klub Aktywnych funkcjonujących przy Hufcu Pracy w Turku serdeczne podziękowania dla darczyńców za ufundowanie 55 sztuk pączków, dzięki którym kadra mogła zrealizować inicjatywę i zamierzenia.

Pączkarnia Jem Pączki, Piekarnia PSS Społem, Piekarnia Krzysztof Ogrodowczyk, bez wsparcia pracodawców, ten dzień nie byłby taki słodki!

17.02.2023 TurekTekst: Anita Małuszyńska
Zdjęcia: Grzegorz Bocian

Hufiec Pracy 15-2 w Krotoszynie

Zdrowy tryb życia, ruch, wysiłek fizyczny oraz racjonalne żywienie, eliminacja zakwaszenia organizmu jest tematem Top mediów. Niestety wzrasta w społeczeństwie polskim odsetek młodzieży zmagającej się z długotrwałą otyłością.

Wychowawcy z Hufca Pracy w Krotoszynie przeprowadzili wśród uczniów klas pierwszych Branżowej Szkoły I Stopnia w Odolanowie zajęcia pod tytułem "Recepta na zdrowie". Przedstawiono w nich zasady racjonalnego odżywiania, a w szczególności przeanalizowano piramidę żywienia człowieka. Uczestnicy obejrzeli także filmy edukacyjne z zakresu zagrożeń, jakie niesie ze sobą spożywanie fast foodów. Młodzież wykonywała w grupach plakaty przestawiające prozdrowotne podejście do życia. Każdy uczestnik mógł wykonać indywidualną analizę swojego ciała za pomocą analizatora medycznego i określić poziom stłuszczenia organizmu, ilość tkanki mięśniowej, wskaźnik BMI i poznać swoje zapotrzebowanie energetyczne oraz otrzymać poradę w zakresie dietetyki.

Filmy wywołały duże poruszenie wśród młodzieży, natomiast praca w grupach była bardzo żywiołowa, a indywidualne pomiary i konsultacje cieszyły się dużym zainteresowaniem.17.02.2023 Krotoszyn HPTekst: Artur Gręda
Zdjęcia: Daniel Kulawski

Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-28 w Próchnowie

W dniu 16 lutego 2023 roku przypadał Tłusty Czwartek, jest to ostatni czwartek w karnawale, gdzie tradycyjnie jak co roku ludzie zajadają się pączkami. Ten dzień w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie był świętowany trochę inaczej. Młodzież przystąpiła do inicjatywy pod tytułem "Czwartek słodki nie tylko tłusty".

Dla młodzieży pedagog Pani Magdalena Konys zorganizowała pogadankę dotyczącą szkodliwości niezdrowej żywności i chorób wywoływanych niezdrowym trybem życia, pokazała również ćwiczenia, które można wykonać w domu, aby wypromować sportowy styl życia. Młodzież ucząca się w zawodzie kucharz pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu Pani Bernadety Jaśkowiak wykonała dla koleżanek i kolegów zdrową, słodką przekąskę, a były to pieczone jabłka z cynamonem.

Bardzo ważne jest to, aby wykształcić u uczestników postawy prozdrowotne poprzez nabywanie zasad zdrowego odżywiania się. Dzięki realizacji inicjatywy "Czwartek słodki nie tylko tłusty" uświadomiono młodzieży związek pomiędzy żywieniem a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślono rolę codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.

17.02.2023 Próchnowo OSIWTekst: Magdalena Konys
Zdjęcia: Izabela Lupa-Ćwirko, Janusz Wyszyński

Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-3 w Szamocinie

Tłusty czwartek to uwielbiane przez wszystkich święto. W tym dniu wszyscy bezkarnie objadają się pączkami, faworkami, a w niektórych regionach oponkami, racuchami czy chrustem. Uczestnicy Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-3 w Szamocinie kształcący się w zawodzie kucharz również zrobili własne pączki.

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Szamocinie w ramach inicjatywy "Czwartek słodki nie tylko tłusty" odbywały się zajęcia promujące zdrowe odżywianie. Młodzież zachęcana była do zdrowego stylu życia oraz bierze udział w przedsięwzięciach sportowych.

16 lutego 2023 roku Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Szamocinie odbyły się warsztaty kulinarne. Uczestnicy nauczyli się przygotowywać kanapki, które były nie tylko ładne, ale bardzo pożywne i pełne witamin. W tym dniu placówkę odwiedziła pielęgniarka Pani Alina Ratajczak, która przeprowadziła pogadankę na temat dojrzewania, zmian jakie zachodzą w organizmie, oraz racjonalnym odżywaniu, szczególnie ważnym w tym okresie dojrzewania. Chętni uczestnicy mogli dokonać pomiarów oraz obliczyć wskaźnik BMI, czyli stosunek masy ciała (wagi) do wzrostu. Pani Alina Ratajczak zachęciła młodzież do honorowego krwiodawstwa. Pani Alina Standowicz-Ograbek omówiła psychologiczne aspekty odżywiania oraz zwróciła uwagę na prawidłowy dobór składników. Podczas spotkania Pani psycholog omówiła również zaburzenia odżywiania prowadzące do wielu groźnych chorób. Uczestnicy obejrzeli film na temat anoreksji i bulimii. Młodzież podczas zajęć artystycznych pod opieką Pani Magdaleny Szalbierz wykonała plakaty oraz ozdoby.

– Dzisiejszy dzień był bardzo ciekawy. Rozmawialiśmy o odżywianiu i mogliśmy samodzielnie zrobić kanapki. – skomentował Kamil uczeń klasy VIII szkoły podstawowej.

17.02.2023 SzamocinTekst i Zdjęcia: Natalia Ptakowska

Hufiec Pracy 15-24 w Wolsztynie

Z okazji Tłustego Czwartku uczestnicy Hufca Pracy w Wolsztynie wraz z wychowawcami oraz nauczycielem WF-u wybrali się na Street Workout w Wolsztynie. Są to profesjonalne narzędzia sportowe, idealne do ćwiczeń z wykorzystaniem masy własnego ciała.

Inicjatywa powstała w związku z potrzebą podniesienia wiedzy zdrowotnej wśród uczestników, którzy w obecnych czasach odżywiają się niezdrowo i zbyt mało czasu poświęcają na aktywność fizyczną. Wychowankowie mieli okazję skorzystać z nowo otwartych urządzeń treningowych, na których wykonywali podciągnięcia, zwisy oraz różne inne kombinacje.

Po zajęciach sportowych została przeprowadzona pogadanka na temat właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia. Uczestnicy z dużym entuzjazmem stwierdzili, że jak tylko zrobi się cieplej, to będą częściej korzystać z tego typu aktywności.

17.02.2023 WolsztynTekst: Dominika Maszner
Zdjęcia: Anna Kozłowska

Hufiec Pracy 15-1 w Kaliszu

Tegoroczny Tłusty Czwartek był obchodzony nieco inaczej w kaliskim Hufcu Pracy. Zamiast tłustych pączków, które w ten dzień zazwyczaj je się w dużej ilości, uczestnicy mogli skosztować zdrowszej alternatywy – ciasteczek bez cukru, choć równie słodkich i wziąć udział w prelekcji na temat zdrowego odżywiania.

Z prezentacji multimedialnej, młodzież dowiedziała się, czym można zastąpić cukier w wypiekach i jak przygotować pączki, ale zdrowsze – mniej tłuste. Po prelekcji, na uczestników czekał quiz z wiedzy o zdrowych nawykach żywieniowych. Osoba, która uzyskała największą liczbę punktów, otrzymała nagrodę – kartę podarunkową do drogerii.

– Uczę się jako kucharz, więc informacje, których się dziś dowiedziałem z prezentacji, na pewno przydadzą mi się w zawodzie. Zwłaszcza, jak zrobić zdrowsze pączki. – skomentował Adam Wąsik – uczestnik III klasy Szkoły Branżowej.

17.02.2023 Kalisz 1Tekst: Daria Wikarejczyk
Zdjęcia: Kinga Dąbrowska

Hufiec Pracy 15-3 w Koninie

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek”, jak mówi polskie przysłowie. W konińskim hufcu Rada Młodzieży wraz z uczestnikami nie próżnowała i postanowiła uczcić koniec karnawału ale w tym roku w nieco odmiennej formie. By tradycji zapustów stało się zadość, odbyło się zarabianie ciasta, by później w ramach zajęć kółka kulinarnego smażyć pączki i faworki. Zapach pozostał dłużej niż one, ponieważ to, co przygotowali uczniowie, znikało w szybszym tempie niż się smażyło.

Choć zwyczaj obchodzenia tłustego czwartku ma swój początek już w XVII wieku, to w ostatni czwartek karnawału objadanie się pączkami cieszy się niesłabnącą popularnością. W hufcu w Koninie już kilka dni wcześniej wybrano przepisy, ba, nawet wychowawcy sprawdzili je, zanim doszło do finału z udziałem uczestników. W tym roku w ramach Kapituły Samorządności tłusty czwartek miał być nie tylko tłusty, dlatego dobór musiał uwzględnić też przepis o mniejszej kaloryczności. Połączono więc obyczaj z nowoczesnością i zdecydowano, by przygotować pączki z serka waniliowego, a faworki wg tradycyjnej receptury (czyli bez cukru).

Młodzież miała podczas zajęć mnóstwo zabawy, ale z drugiej strony też i nauki, ponieważ zajęcia kulinarne wzbogacono o materiały dotyczące zdrowego odżywiania. Wychowawca przedstawił piramidę zdrowego żywienia i uwrażliwił młodych ludzi na jej wpływ na funkcjonowanie organizmu, tym bardziej że uczestnicy kółka kulinarnego są osobami w okresie intensywnego wzrostu. Wszyscy zgodnie uznali, że najważniejsze jest nie tylko dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych ale też pamiętanie o aktywności fizycznej.

Mimo że uczestnicy kółka kulinarnego po raz pierwszy mierzyli się z takim wyzwaniem jak przygotowanie pączków i faworków, to efekt zaskoczył ich samych. Pączki okazały się - dosłownie - hitem i były bezkonkurencyjne. Wychowawcy wyrazili słowa uznania, bo przygotowane przez uczestników przysmaki naprawdę były przepyszne. Po zjedzeniu słodkości nie zapomniano o koronnej zasadzie zdrowego żywienia, dlatego na świeżym powietrzu spędzono pełne aktywności 30 minut grając w piłkę i biegając. W Hufcu w Koninie ten tłusty czwartek był nie tylko w mniej kalorycznym wydaniu, ale i wymagającym większego ruchu, zatem dzień był nie tylko tłusty, ale zdrowy i sportowy.

17.02.2023 KoninTekst i zdjęcia: Anna Nowakowska-Pytlak

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.