flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Grupa pięciu uczestników Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Szamocinie brała udział w szkoleniu Food Finger. Szybkie, proste i idealne na każdą okazję przekąski pod okiem wykładowcy tworzyli uczestnicy dwudniowego szkolenia.

Spotkanie zapoczątkowano omówieniem higieny pracy i bezpieczeństwa urządzeń wykorzystywanych do wytworzenia łatwych i szybkich przekąsek. Zaprezentowano ich podział na zimne i ciepłe, słodkie i wytrawne. Wskazano techniki kulinarne: krajanie, siekanie, smażenie, grillowanie oraz przedstawiono przekąski na bazie ciasta francuskiego i tortilli. Zwrócono uwagę na estetykę i sposób podania przekąsek.

Szkolenie pokazało nowe możliwości wykorzystania produktów żywnościowych, w jaki sposób można przygotować coś wykwintnego w krótkim czasie. Młodzież poznała nowe techniki proponowane we współczesnej gastronomii będące jednocześnie odbiciem współczesnych trendów zdrowego odżywiania.

Zdobyte doświadczenie da młodzieży możliwość lepszej prezentacji u przyszłych pracodawców.

18.10.24 CEiPM PiłaPiła 18.10.2024

Tekst: Wiesław Bidziński
Zdjęcia: Pracownicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Szamocinie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.