
29 marca 2023 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Szamocinie odbyły się zajęcia praktyczne pod nazwą "Podróże ze smakiem po Europie".
W ramach przedsięwzięcia uczestnicy zrobili włoskie i greckie przysmaki. Zajęcia były okazją do poznania tradycji oraz kultury europejskich krajów. Kuchnia włoska charakteryzuje się wykorzystaniem dużej ilości przypraw: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, rozmaryn. Grecy to miłośnicy ryb, owoców morza, oliwy z oliwek, świeżych warzyw, ser feta i jogurtu naturalnego. Uczestnicy upiekli pizzę z wybranymi przez siebie dodatkami oraz zrobili chlebki pita oraz sałatkę grecką. Wszystkie potrawy były bardzo smaczne i pozwoliły na chwilę przenieść się w uwielbiane przez Polaków miejsca. Przygotowane smakołyki zostały ocenione przez komisję, która była zachwycona zdolnościami oraz pomysłami uczestników.
– Pierwszy raz jadłem pizzę z oliwkami oraz kiełbasę chorizo. Na pewno wykorzystam poznane przepisy, bo wszystko było bardzo smaczne. – skomentował Maciej uczeń klasy I Branżowej Szkoły I stopnia w Szamocinie.
Tekst i zdjęcia: Natalia Ptakowska