• Kontrast strony

29 marca 2023 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Szamocinie odbyły się zajęcia praktyczne pod nazwą "Podróże ze smakiem po Europie".

W ramach przedsięwzięcia uczestnicy zrobili włoskie i greckie przysmaki. Zajęcia były okazją do poznania tradycji oraz kultury europejskich krajów. Kuchnia włoska charakteryzuje się wykorzystaniem dużej ilości przypraw: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, rozmaryn. Grecy to miłośnicy ryb, owoców morza, oliwy z oliwek, świeżych warzyw, ser feta i jogurtu naturalnego. Uczestnicy upiekli pizzę z wybranymi przez siebie dodatkami oraz zrobili chlebki pita oraz sałatkę grecką. Wszystkie potrawy były bardzo smaczne i pozwoliły na chwilę przenieść się w uwielbiane przez Polaków miejsca. Przygotowane smakołyki zostały ocenione przez komisję, która była zachwycona zdolnościami oraz pomysłami uczestników.

– Pierwszy raz jadłem pizzę z oliwkami oraz kiełbasę chorizo. Na pewno wykorzystam poznane przepisy, bo wszystko było bardzo smaczne. – skomentował Maciej uczeń klasy I Branżowej Szkoły I stopnia w Szamocinie.


30.03 Szamocin OSIW

Tekst i zdjęcia: Natalia Ptakowska

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.