
Dzień Piekarza obchodzony jest co roku. Patronem Piekarzy jest święty Klemens. Bez ludzi, którzy wykonują ten zawód, nie mielibyśmy tak smacznych i dobrych od wczesnych godzin porannych, wypieków takich jak: chleb, bułki i drożdżówki różnego rodzaju, bagietek, pączki, gdyż pieczywo jest bogatym źródłem składników odżywczych, mineralnych oraz energii.
Młodzież w Hufcu Pracy w Gostyniu wraz z wychowawcami i pracownikami Młodzieżowego Centrum Kariery w ramach zajęć hufcowych przynieśli produkty potrzebne do wyrobienia chleba. Zapoznali się z technologią i techniką oraz rodzajami chleba, a także sami spróbowali swoich sił w pieczeniu chleba.
Zajęcia te ukazały młodzieży, jak ważna jest produkcja chleba i technika jego wypieku. Młodzież stwierdziła, że receptury wypieku chleba są proste i w przyszłości sami będą wypiekać chleb w domu. Na koniec spotkania każdy z uczestników degustował chleb, który wcześniej został przez nich przygotowany.
Tekst i zdjęcia: Ewelina Witkowska