Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-3 w Szamocinie
W grudniu 2021 roku uczestnicy oraz pracownicy z Ośrodka Szkolenia i Wychowania 15-3 w Szamocinie włączyli się od ogólnopolskiej akcji „Murem za polskim mundurem". Młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz pod opieką instruktorki oraz doświadczonych kucharek upiekła smaczne pierniki. Nie brakowało pomysłów na ozdobienie świątecznych przysmaków. Wspólne wypieki były doskonałą okazją do rozmów na temat bożonarodzeniowych tradycji. Smakołyki trafią do funkcjonariuszy pełniących służbę na granicy polsko-białoruskiej i są symbolem wdzięczności. Do pierników zostały dołączone życzenia od uczestników na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.
Na początku grudnia 2021 roku na zajęciach praktycznych młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz z Ośrodka Szkolenia i Wychowania 15-4 w Niechanowie, pod okiem instruktora zawodu pani Anny Lesińskiej wypiekała tradycyjne pierniki dla polskich służb na granicy. Wszyscy uczestnicy bardzo chętnie zaangażowali się w akcję. Celem przedsięwzięcia było wsparcie oddziałów mundurowych w tej trudnej sytuacji i próba przypomnienia im zapachu świątecznego domostwa. Dzięki inicjatywie młodzież kształtowała nie tylko praktyczne umiejętności kulinarne, ale także rozwijała poczucie patriotyzmu. W ramach akcji upieczono 20 kg pierników, które zostaną przekazane w miejsce docelowe.
Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-5 w Chraplewie włączył się w akcję pieczenia pierników dla służb mundurowych na granicy polsko-białoruskiej. W dniu 14 grudnia 2021 roku uczestnicy pełni zapału piekli i lukrowali tradycyjne pierniki. W tym dniu w całej jednostce roznosił się zapach cynamonu i innych przypraw korzennych. Wszystkie wypieki kucharzy zostały przekazane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy służbom dbającym o bezpieczeństwo na wschodniej granicy naszego kraju.