
Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni delegacja Hufca Pracy w Kościanie wraz z przedstawicielem kadry i pośrednikiem pracy udała się do lokalu gastronomicznego na terenie miasta. Warto zaznaczyć, że wybór nie był przypadkowy. Lokal, który odwiedzili, kształci uczestników jednostki.
W pierwszej kolejności młodzież złożyła życzenia szefom kuchni. Oprócz wielu zadowolonych klientów uczestnicy życzyli również poznawania nowych smaków oraz uśmiechu i satysfakcji z wykonywanej pracy.
Młodzież miała okazję wysłuchać kilku ważnych i niezwykle cennych wskazówek właściciela – jednocześnie szefa kuchni. W ciekawy sposób opowiedział również o początkach swojej kulinarnej przygody.
Wspólnie stwierdzono, że w dzisiejszych czasach za sprawą popularnych programów telewizyjnych zmieniło się nasze postrzeganie owej profesji. Zawód ten bardzo zyskał na znaczeniu, aczkolwiek wymaga dużej wiedzy, ciągłego podnoszenia kwalifikacji, ciężkiej pracy, ale często też zdolności artystycznych.
Tekst: Monika Dobkowicz
Zdjęcia: Ilona Zaczyk