Znajomość lokalnego rynku pracy to jeden z niezbędnych zasobów, w jakie powinna być wyposażona młodzież przed ukończeniem edukacji w szkole branżowej.
Wychodząc naprzeciw potrzebom uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego, kształcącym się w zawodzie kucharz, pośrednik pracy z Młodzieżowego Centrum Kariery w Kole przybliżył strukturę rodzimego rynku pracy w obszarze branży gastronomicznej. Młodzież miała okazję zapoznać się z rodzajami zakładów pracy funkcjonującymi w tej branży oraz poznać katalog czynności, predyspozycje zawodowe i przeciwwskazania do pracy na konkretnych stanowiskach.
Wszyscy z uwagą i ciekawością wysłuchali informacji o możliwościach podjęcia zatrudnienia po ukończeniu szkoły. Uczniowie zaproszeni zostali także do skorzystania z poradnictwa indywidualnego w Młodzieżowym Centrum Kariery w Kole.
Tekst: Anna Czerzewska
Zdjęcie: Krystyna Ciesielska