Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-3 w Szamocinie
7 grudnia 2021 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania 15-3 w Szamocinie odbyło się zakończenie etapu hufcowego konkursu „Stół świąteczny ozdobiony igliwiem”. Rywalizacja odbyła się w ramach zajęć koła patriotycznego. Młodzież mogła wykazać się znajomością zasada savoir-vivre, tradycji świątecznych oraz umiejętnościami nakrywania stołu. Komisja wybrała dwóch laureatów. Prezentacja multimedialna Zuzanny Pali oraz Igora Kaliszczaka trafiła na dalszy etap konkursu, czyli do Wielkopolskiej Wojewódzkiej Komendy Ochotniczych Hufców Pracy w Poznaniu. Zdobyte doświadczenie na pewno będzie przydatne zarówno w życiu zawodowym, jak i osobistym uczestników.
Hufiec Pracy 15-5 w Ostrzeszowie
7 grudnia 2021 roku w Hufcu Pracy 15-5 w Ostrzeszowie odbył się hufcowy etap Wojewódzkiego Konkursu „Stół świąteczny ozdobiony igliwiem”. Celem przedsięwzięcia były między innymi kultywowanie i podtrzymywanie świątecznych tradycji, rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką nakrywania i dekoracji stołu oraz propagowanie zasad savoir-vivre. Zadanie konkursowe polegało na stworzeniu dekoracji oraz nakrycia stołu świątecznego dla dwóch osób. Młodzież biorąca udział w konkursie wykazała się ogromną kreatywnością i pomysłowością. Uczestnicy pamiętali również o najważniejszych rzeczach, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole m.in. o opłatku, sianku pod obrusem czy też Piśmie Świętym. Kadra, oceniając przygotowane prace, miała trudne zadanie, aby wyłonić jeden zwycięski zespół, ponieważ przygotowane stoły były piękne i estetycznie wykonane. Laureatkami konkursu zostały Magdalena Talaga i Natalia Nowak, których prezentacja multimedialna będzie reprezentować jednostkę w Poznaniu.
Hufiec Pracy 15-45 w Poznaniu
7 grudnia 2021 roku w Hufcu Pracy 15-45 w Poznaniu odbyło się rozstrzygnięcie pierwszego etapu Wojewódzkiego Konkursu „Stół świąteczny ozdobiony igliwiem”. W tym roku motywem przewodnim było igliwie i to właśnie nim młodzież zdobiła swe stoły. Celami przedsięwzięcia były podtrzymywanie świątecznych tradycji, rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką nakrywania i dekoracji stołu, propagowanie zasad savoir-vivre jako elementu kultury społecznej i osobistej oraz stworzenie możliwości czerpania radości z własnej pracy twórczej i jej prezentacji. Uczestnicy konkursu musieli zadbać nie tylko o wygląd i dekorację stołu, ale także o menu świąteczne i dobór do niego odpowiedniego nakrycia i zastawy stołowej. Dodatkowym zadaniem młodzieży było wykonanie prezentacji multimedialnej dokumentującej poszczególne etapy przygotowywania stołu oraz efekt finalny ich pracy. Z wszystkich nadesłanych prezentacji komisja konkursowa wyłoniła jedną, która będzie reprezentować jednostkę na szczeblu wojewódzkim. Kadra serdecznie gratuluje zwycięzcom.
Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-4 w Niechanowie
Na początku grudnia 2021 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania 15-4 w Niechanowie odbył się pierwszy etap konkursu "Stół świąteczny ozdobiony igliwiem". Eliminacje składały się z dwóch części: teoretycznej oraz praktycznej. Pierwsza polegała na rozwiązaniu testu, który dotyczył ogólnej wiedzy z zasad savoir-vivre przy stole. Podczas drugiej części uczestnicy przygotowywali dekorację związaną ze świętami Bożego Narodzenia z motywem igliwia. Wykorzystali do tego czarną sosnę, daglezję i świerk. Młodzież wykonała lampiony, choinki, bombki oraz szopkę, wykorzystując igliwie do dekoracji. Pod nadzorem instruktora zawodu kucharz, uczestnicy opracowali menu wigilijne składające się z dwunastu dań oraz ułożyli na stole zastawę. Zwycięzców wyłoniono po zsumowaniu z obu części punktów. Osoby z największą ich liczbą wezmą udział w etapie wojewódzkim konkursu.
Hufiec Pracy 15-42 we Wrześni
W dniu 7 listopada 2021 roku został podsumowany etap hufcowy konkursu „Stół świąteczny ozdobiony igliwiem”. Głównym celem przedsięwzięcia było podtrzymywanie i kultywowanie świątecznych tradycji oraz czerpanie radości z własnej pracy twórczej i jej prezentacji. Zadaniem uczestników było przygotowanie stołu świątecznego oraz stworzenie prezentacji z procesu twórczego. Po zapoznaniu się z pracami, komisja konkursowa wybrała zwycięską drużynę w składzie Zuzanna Sobaszkiewicz i Klaudia Kasprzak, których to praca weźmie udział w etapie wojewódzkim.
Hufiec Pracy 15-18 w Turku
W dniu 3 grudnia 2021 roku w Hufcu Pracy 15-18 w Turku odbyło się rozstrzygnięcie pierwszego etapu Wojewódzkiego Konkursu „Stół świąteczny ozdobiony igliwiem”. Zgodnie z ustalonymi zasadami miał on charakter zespołowy. Zadaniem uczestników były przygotowanie ozdób świątecznych, prawidłowy dobór nakrycia i zastawy stołowej oraz wykonanie świątecznego menu dla dwóch osób. Dodatkowym zadaniem młodzieży było przygotowanie prezentacji multimedialnej dokumentującej działania. Komisja, oceniając wykonane prace, miała nie lada wyzwanie, ponieważ przygotowane świąteczne stoły były piękne, więc o wyborze zwycięskiej ekipy zadecydowała prezentacja multimedialna wykonana przez Annę Żerkowską i Wiktorię Winiarską. Przedsięwzięcie to z pewnością wprowadza świąteczny nastrój, uczy tradycji związanych ze świętami bożonarodzeniowymi, a także rozwija zdolności artystyczne i kreatywność.
Hufiec Pracy 15-2 w Krotoszynie
6 grudnia 2021 roku wychowawcy z Hufca Pracy 15-2 w Krotoszynie podsumowali konkurs „Stół świąteczny ozdobiony igliwiem”. Przedsięwzięcie zostało przeprowadzone dwuetapowo. Na początku młodzież rozwiązała test z wiedzy ogólnej na temat tradycji świątecznych oraz zasad savoir-vivre. W drugim etapie uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować tradycyjny stół wigilijny dla dwóch osób, udokumentować pracę na zdjęciach i przygotować prezentację multimedialną. Przedsięwzięcie to było połączeniem przyjemnego z pożytecznym, a tworzenie ozdób i dekoracji dało wiele radości uczestnikom. W drugim etapie wzięło udział 5 zespołów, w tym 3 prace zostały wykonane zdalnie. Najlepszą wykonał zespół w składzie Klaudia Pługowska i Piotr Grobelny i to praca tego zespołu będzie reprezentować krotoszyńską jednostkę na wojewódzkim etapie konkursu w Poznaniu. O wyborze zwycięzców zadecydowały własnoręcznie wykonane prze nich elementy dekoracji stołu. Do zrobienia wszelkich ozdób zostały zastosowane materiały w większości pochodzące z natury. Wykorzystano pachnące lasem gałązki świerku i sosny, orzechy, pierniki oraz aromatyczne pomarańczę i goździki. Przepiękny zapach tych dekoracji wniósł świąteczny klimat do Hufca Pracy. Całość misternie wykonanej pracy została uwieczniona na zdjęciach i przedstawiona w prezentacji multimedialnej. Trzy najlepsze zespoły zostały nagrodzone upominkami, które ufundowała Wielkopolska Wojewódzka Komenda w Poznaniu.