• Kontrast strony

Na początku grudnia 2021 roku uczestnicy Hufca Pracy 15-42 we Wrześni w trakcie pierwszych praktycznych zajęć kulinarnych zapoznali się z regulaminem oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny, jakie panują w kuchni podczas przygotowywania posiłków. Pierwszym wyzwaniem przegłosowanym jednogłośnie przez biorących udział w kole była kuchnia włoska. W związku z wyborem kuchni południowej nie mogło zabraknąć pizzy. Ważnym punktem spotkania kulinarnego było przedstawienie zasad zdrowego żywienia. Następnie członkowie sekcji kulinarnej zapoznali się z programem i tematyką zajęć, jaka będzie realizowana podczas spotkań kulinarnych. W trakcie rozmowy na temat przepisów kulinarnych, młodzież wyraziła chęć wykonania swoich ulubionych dań. Najbliższymi wyzwaniami będą kuchnia staropolska i przygotowanie potraw związanych ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Kolejne pomysły to kuchnia rosyjska oraz francuska. Ciekawą inspiracją dla członków sekcji kulinarnej okazała się tematyka zajęć poświęcona dekorowaniu i nakrywaniu stołów na przeróżne okazje, takie jak Wigilia, Wielkanoc czy urodziny kolegów z grupy. Rozmowa na temat tradycji i obyczajów kulinarnych w Polsce cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. Uczestnicy w sposób aktywny brali udział w zajęciach kulinarnych, a najwięcej przyjemności sprawiało im degustacja i wdrażanie własnych pomysłów. Tego typu przedsięwzięcia wdrażają do pracy zespołowej, wyrabiają szacunek dla drugiej osoby, uczą cierpliwości i pozwalają w spontaniczny sposób wyrażać emocje.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.