• Kontrast strony

Uczestnicy HP 15-42 we Wrześni w trakcie kolejnych praktycznych zajęć kulinarnych przygotowali potrawy związane z kuchnią amerykańską. Po zapoznaniu się z regulaminem, zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy jakie panują w kuchni podczas przygotowywania posiłków, uczestnicy przystąpili do wykonywania zadania. Jeżeli kuchnia amerykańska -to oczywiście klasyk!- czyli wszystkim znanych i lubiany "Hamburger" .

Hamburger przygotowany w dwóch odsłonach, wersji klasycznej oraz wegetariańskiej. Ważnym punktem wtorkowego spotkania kulinarnego było przedstawienie zasad zdrowego żywienia i racjonalnego odżywiania się, oraz pokazanie, że nawet przysłowiowy Hamburger może wykonany zostać z produktów zdrowych, a jego przyrządzenie może zostać wykonane w sposób jak najbardziej dietetyczny. W trakcie pogadanki na temat przepisów kulinarnych, wychowankowie wyrazili chęć wykonania swoich ulubionych dań. Kolejnymi wyzwaniami będzie kuchnia staropolska, grecka oraz francuska. Ciekawą inspiracją dla członków sekcji kulinarnej okazała się tematyka zajęć poświęcona dekorowaniu i nakrywaniu stołów na przeróżne okazje takie jak Wigilia, Wielkanoc czy urodziny kolegów z grupy. Rozmowa na temat tradycji i obyczajów kulinarnych w Polsce cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. Wychowankowie w sposób aktywny uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, najwięcej przyjemności sprawiała im degustacja i wdrażanie własnych pomysłów podczas zajęć.

Tekst : Dariusz Bibel
Zdjęcia : Marcin Szewczyk

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.