flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W dniach od 11 do 15 listopada 2024 roku w Ciążeniu odbył się projekt "Gęsina na św. Marcina" w ramach polsko-niemieckiej wymiany młodzieży, który miał na celu wzbogacanie wiedzy, podnoszenie kwalifikacji zawodowych młodzieży, integrację, a także edukację międzykulturową i promowanie wspólnych wartości tolerancji oraz wzajemnego szacunku.

W ciągu 5 dni wspólnych działań młodzi ludzie – uczestnicy Hufca Pracy w Koninie, na co dzień odbywający naukę szkolną i praktykę zawodową w Słupcy wraz z młodzieżą szkolną z Berufliche Schule des Kreises Storman in Bad Oldesloe z dużym zaangażowaniem realizowali zaplanowane działania projektowe. Uczestnicy przeprowadzili gry i zabawy integracyjne, poznawali podstawowe pojęcia i zwroty w języku polskim i niemieckim, uczyli się współpracy w międzynarodowej grupie, poszanowania różnorodności i tolerancji oraz nawiązywali dialog międzykulturowy.

Wieczorami uczestnicy poznawali kulturę swoich krajów podczas wieczorków narodowych, rozwijali swoje zainteresowania poprzez kreatywne formy spędzania czasu wolnego, a także integrowali się podczas wspólnych wieczorków muzyczno-tanecznych śpiewając młodzieżowe przeboje muzyczne i ucząc się wzajemnie układów choreograficznych.

Najważniejsze działania projektowe odbywały się na terenie Domu Pracy Twórczej w Ciążeniu, gdzie młodzież stacjonowała przez cały pobyt oraz w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w Strzałkowie, w którym odbyły się warsztaty kulinarne z gęsiny poprowadzone przez Panią Beatę Sobczak – na co dzień pracownika Zakładu Aktywności Zawodowej w Słupcy. Młodzież pod czujnym okiem Pani Beaty poznawała przepisy, gdzie główną rolę grała gęsina. Młodzi ludzie wspólną ciężką pracą wyczarowali fantastycznie rozgrzewający rosół, pierś z gęsi pieczoną w aromatycznym sosie, pierogi nadziewane farszem z gęsiny, pieczony pasztet, a do tego własnej roboty makaron do rosołu, kluski śląskie, duszoną kapustę czerwoną, buraczki na ciepło klarowane na maśle – jednym słowem uczta smaku i delicje dla podniebienia.

21.11.2024 WWK Projekt 1

W czasie wolnym od zajęć uczestnicy projektu zwiedzili Dom Pracy Twórczej – obiekt należący do Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, który to cały zespół pałacowy wraz z otaczającym go, przepięknym parkiem został wliczony w spis szczególnie ważnych dóbr kultury i charakteryzuje się bogatą historią.

Niezapomnianym wrażeniem była też wycieczka do Poznania i udział w warsztatach w Muzeum Pyry, gdzie każdy uczestnik przygotował i przyprawił własnego ziemniaka, którego po upieczeniu mógł na ciepło skosztować. Podczas uroczystego obiadu w jednej z restauracji poznańskich uczestnicy projektu spotkali się z Wojewódzką Komendantką OHP – Panią Agnieszką Niekochańską, pracownikiem Zespołu Programów Międzynarodowych – Panią Zuzanną Kokocińską oraz Panią Magdaleną Antoniewicz – Zastępcą Pełnomocnika ds. Partnerstwa Kraju Związkowego Brandenburgia na Wielkopolskę.

Uczestnicy projektu zwiedzili również Słupcę, Muzeum Regionalne w Słupcy oraz spacerowali po nowej promenadzie na Jeziorze Słupeckim wraz z 200-metrowym pomostem, który prowadzi do grodziska kultury łużyckiej, czyli do tak zwanego Kopca Szwedzkiego.

Podczas jednego z wieczorów młodzi ludzie spotkali się z Panem Grzegorzem Cieślewiczem – Prezesem Towarzystwa Ziemi Zagórowskiej, który w bardzo barwny sposób przybliżył uczestnikom temat uroku ziemi zagórowskiej, Unii Nadwarciańskiej oraz dlaczego ten region słynie z gęsiny. Na zakończenie swojej prezentacji Pan Grzegorz przygotował niespodziankę dla uczestników w postaci regionalnego wyrobu wędliniarskiego oraz pachnącego chleba z tradycyjnego wypieku.

Uczestnicy projektu podczas zajęć integracyjnych dokonali losowania osób, których zadaniem było przygotować i kreatywnie ozdobić dla wylosowanej osoby pocztówkę wypisując ją w języku ojczystym i uroczyście wręczyć podczas spotkania podsumowującego projekt.

21.11.2024 WWK Projekt 2

Podczas uroczystego śniadania w ostatni dzień projektu podsumowano warsztaty kulinarne, młodzież opowiedziała o wrażeniach i doświadczeniach wyniesionych z projektu. Na zakończenie spotkania koordynator lokalny projektu i jeden z opiekunów grupy polskiej – Pani Iwona Balcerzak z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Koninie wręczyli wszystkim uczestnikom certyfikaty udziału w projekcie wraz z pamiątkową torbą zawierającą suweniry oraz ręcznie wykonane przez uczestników na warsztatach krawieckich w Hufcu Pracy w Koninie materiałowe gąski, podziękowali młodzieży za zaangażowanie oraz ogrom pracy włożony w warsztaty kulinarne, również opiekunowie z Niemiec wręczyli młodzieży polskiej pamiątkowe suweniry oraz sprawili miłą niespodziankę, częstując wszystkich uczestników projektu rogalami Marcinkowskimi zakupionymi w certyfikowanej cukierni w Poznaniu. Tym słodkim i miłym akcentem zakończył się pobyt grupy polsko–niemieckiej w urokliwym Ciążeniu.

Przedsięwzięcie to współfinansowane było przez Polsko-Niemiecką Wymianę Młodzieży. 

WWK Projekt 21.11.2024

Tekst: Iwona Balcerzak
Zdjęcia: Iwona Balcerzak, Zuzanna Kokocińska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.