• Kontrast strony

W dniu 14 marca 202 roku odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu "Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz". W zmaganiach praktycznych rywalizowało pięć zespołów dwuosobowych reprezentujących: Hufiec Pracy w Krotoszynie, Hufiec Pracy w Słupcy, Hufiec Pracy w Śremie, Hufiec Pracy Turku oraz Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Chraplewie. Zespoły zostały wyłonione w części teoretycznej konkursu, która odbyła się on-line w dniu 17 lutego 2023 roku.

Konkurs przeprowadzono na warsztatach szkolenia praktycznego w 15-28 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wykonać zestaw obiadowy, który składał się z: roladki ze schabu z żółtym serem i pieczarkami, ziemniaków purée oraz sałaty zielonej z ogórkiem i rzodkiewką. Na przygotowanie dań drużyny miały 120 minut.

Konkurs przebiegał pod czujnym okiem komisji konkursowej, w skład której wchodzili: Instruktor praktycznej nauki zawodu w 15-28 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Próchnowie Pani Bernadeta Jaśkowiak, szef kuchni w restauracji "Komfort" Pani Maryna Naumets, finalista programu „Masterchef” Pan Mateusz Krojenka.

W ocenie komisja brała pod uwagę organizację stanowiska pracy, sposób wykonania potraw oraz walory smakowe. Ostatnim elementem konkursu była degustacja, w której uczestniczyli również zaproszeni goście, Starosta Miasta Chodzież Pan Mirosław Juraszek oraz Sekretarz w Urzędzie Miasta i Gminy Margonin Pan Franciszek Wyrwa.

Po burzliwej naradzie komisji konkursowej, dokonano oceny startujących w konkursie drużyn. Ostateczną klasyfikację ustalono po zliczeniu wyników z części teoretycznej oraz części praktycznej. Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:  

I miejsce – Maria Norberciak, Joanna Cieślak – Hufiec Pracy w Śremie,
II miejsce – Klaudia Siupa, Weronika Roszkowiak – Hufiec Pracy w Słupcy,
III miejsce – Estera Fret – Hufiec Pracy w Tureku,
IV miejsce – Amelia Nowacka, Julita Andrzejewska – Hufiec Pracy w Krotoszynie,
V miejsce – Wiktoria Wosiek, Jakub Łukaszewski – Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Chraplewie.

Po zakończeniu konkursu uczestnicy otrzymali okolicznościowe dyplomy oraz nagrody. Gratulujemy wszystkim zawodnikom wiedzy, zapału i zaangażowania w sztukę gotowania oraz życzymy dalszego rozwoju swoich umiejętności kulinarnych.

Tekst: Izabela Lupa-Ćwirko
Zdjęcia: Bartosz Bogusz

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.