Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-4 w Niechanowie
Na początku listopada 2021 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania 15-4 w Niechanowie na zajęciach praktycznych uczniowie szkoły branżowej I stopnia kształcący się w zawodzie kucharz przygotowali pod okiem instruktora zawodu pani Anny Lesińskiej tradycyjne rogale świętomarcińskie. Przed procesem pieczenia zapoznali się z tajnikami ich wypieku. Uczestnicy sami wyrabiali ciasto, nadziewali makiem oraz nadawali kształt rogalikom. Po upieczeniu zajęli się ich lukrowaniem oraz dekorowaniem. Przygotowanie rogali zwiększyło wiedzę praktyczną przyszłych kucharzy. Młodzież oraz kadra zostali poczęstowani wypiekiem i zgodnie stwierdzili, że były smaczne.

2021_DSMN2
2021_DSMN2
2021_DSMN3
2021_DSMN3

Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-28 w Próchnowie
W dniu 9 listopada 2021 roku kucharze z Ośrodka Szkolenia i Wychowania 15-28 w Próchnowie wraz z instruktorem praktycznej nauki zawodu panią Bernadetą Jaśkowiak przygotowali tradycyjne rogale świętomarcińskie. Jest to stara wielkopolska tradycja związana z postacią św. Marcina. Po upieczeniu kucharze z jednostki pokryli wypieki słodką polewą lukrową i udekorowali posypką. Gotowe rogale trafiły do rąk wszystkich uczestników ośrodka, którzy mogli zasmakować pysznych tradycyjnych wypieków.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.