• Kontrast strony

Do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu, ale Uczestnicy Hufca Pracy w Kłecku już poczuli świąteczny klimat. Zorganizowany został „Dzień Piernika” na początku którego przedstawiono krótką historię związaną z wypiekaniem słodkiego przysmaku. Piernik - twarde, ciemnobrązowe ciasto wyrabiane z mieszanki mąki, mleka, jajek, karmelizowanego cukru i miodu mocno przyprawione cynamonem, kardamonem, goździkami oraz imbirem. Polewane są lukrem bądź czekoladą. Historia tego wypieku nie jest do końca znana, dlatego piernik doczekał się wielu legend z czego jedna głosi, iż receptura pochodzi od ormiańskiego mnicha. Zwyczaj pieczenia został zatracony i powrócił dopiero w średniowieczu. W późniejszych latach tradycje wypiekania pierników przeniosły się na tereny Niemiec.

Od takiego wprowadzenia rozpoczęto prace przy pieczeniu świątecznego przysmaku. Na początku uczestnicy otrzymali rękawiczki, aby zachować zasady higieny, następnie ciasto wyrobione przez naszych uczniów u zaprzyjaźnionego pracodawcy, właściciela lokalnej piekarni po czym rozwałkowano i wycięto foremkami różnorodne wzory. Tak przygotowane pierniczki zaniesiono do piekarni, gdzie zostały upieczone. Gotowe ciastka udekorowano lukrem i kolorową posypką. Wspólne pieczenie miało na celu zintegrowanie uczestników, poznanie historii powstania piernika oraz świetną zabawą.

Tekst: Katarzyna Lipińska
Zdjęcia: Alina Stachowiak, Katarzyna Lipińska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.