• Kontrast strony

Młodzież 12-25 Hufca Pracy z Żywca pod czujnym okiem trenera kulinarnego, a zarazem mistrza kuchni – pana Daniela Jakubiec poznała techniki przygotowywania wyrafinowanych potraw.

Warsztaty dla uczniów klasy III Branżowej Szkoły I stopnia zrealizowane zostały w dniu 5.04.2022r.
w siedzibie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, która w trosce o postępy edukacyjne naszych uczestników użyczyła nam nowoczesnej sali gastronomicznej.

Prowadzący sprawnie poprowadził młodzież przez tajniki sztuki kulinarnej oraz podzielił się cennymi wskazówkami z własnego doświadczenia. Pokazał własne aranżacje potraw przygotowywanych zgodnie z technikami: wędzenia, sous-vide, marynowania, emulgowania.

Tematem przewodnim naszych zajęć były ryby – łosoś i dorsz. Uczestnicy z pomocą mistrza mieli okazję przygotować: ceviche z dorsza, łososia w sosie z madery, puree z selera z wędzoną solą morską, marynowane grzyby shimeji z oliwą ziołową, ziemniaczane rosti z podwędzanym łososiem, creme fresh i kawiorem oraz dania główne: risotto z łososiem i serem, papardelle ze szpinakiem
w sosie śmietanowo-serowym.

Warsztaty umożliwiły nam lepsze przygotowanie się do egzaminu zawodowego. Jesteśmy przekonani, że dzięki takim przedsięwzięciom zdobycie kwalifikacji potwierdzających przygotowanie w zawodzie kucharz będzie tylko formalnością.

Cieszymy się, że możemy współpracować z wybitnymi fachowcami w zawodzie, którzy chętnie dzielą się swoją pasją i doświadczeniem w zawodzie z naszymi młodymi adeptami.

Z pewnością na tym nie poprzestaniemy.

 

Warsztaty kulinarne3
Warsztaty kulinarne3
Warsztaty kulinarne2
Warsztaty kulinarne2
Warsztaty kulinarne1
Warsztaty kulinarne1
Warsztaty kulinarne tytuł
Warsztaty kulinarne tytuł
Warsztaty kulinarne
Warsztaty kulinarne

Autor tekstu i zdjęć: Maria Rodak

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.