Młodzież 12-25 Hufca Pracy z Żywca pod czujnym okiem trenera kulinarnego, a zarazem mistrza kuchni – pana Daniela Jakubiec poznała techniki przygotowywania wyrafinowanych potraw.
Warsztaty dla uczniów klasy III Branżowej Szkoły I stopnia zrealizowane zostały w dniu 5.04.2022r.
w siedzibie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, która w trosce o postępy edukacyjne naszych uczestników użyczyła nam nowoczesnej sali gastronomicznej.
Prowadzący sprawnie poprowadził młodzież przez tajniki sztuki kulinarnej oraz podzielił się cennymi wskazówkami z własnego doświadczenia. Pokazał własne aranżacje potraw przygotowywanych zgodnie z technikami: wędzenia, sous-vide, marynowania, emulgowania.
Tematem przewodnim naszych zajęć były ryby – łosoś i dorsz. Uczestnicy z pomocą mistrza mieli okazję przygotować: ceviche z dorsza, łososia w sosie z madery, puree z selera z wędzoną solą morską, marynowane grzyby shimeji z oliwą ziołową, ziemniaczane rosti z podwędzanym łososiem, creme fresh i kawiorem oraz dania główne: risotto z łososiem i serem, papardelle ze szpinakiem
w sosie śmietanowo-serowym.
Warsztaty umożliwiły nam lepsze przygotowanie się do egzaminu zawodowego. Jesteśmy przekonani, że dzięki takim przedsięwzięciom zdobycie kwalifikacji potwierdzających przygotowanie w zawodzie kucharz będzie tylko formalnością.
Cieszymy się, że możemy współpracować z wybitnymi fachowcami w zawodzie, którzy chętnie dzielą się swoją pasją i doświadczeniem w zawodzie z naszymi młodymi adeptami.
Z pewnością na tym nie poprzestaniemy.
Autor tekstu i zdjęć: Maria Rodak