• Kontrast strony

W dniach 1-2 grudnia uczestniczki Hufca Pracy w Żywcu brały udział w warsztatach cukierniczych. Pracodawca Państwo Alicja i Michał Waligóra właściciele pensjonatu ”MELAXA „ w Węgierskiej Górce już po raz drugi zapewnili swoim podopiecznym rozwój zawodowy dokształcając w dziedzinie cukiernictwa .We współpracy z Instytutem Kształcenia Zawodowego Kadr z Bielska – Białej zorganizowali warsztaty – Ciasta i Torty. Dziewczęta Ksenia Pawlus, Chowaniec Izabela i Kolasa Justyna uczą się w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Żywcu w zawodzie kucharz, a dodatkowo zdobyły wiedzę i umiejętności z technik wykonania ciast i tortów.
Poznały zasady i sposoby dekorowania wyrobów cukierniczych i obsługę przyrządów. Dowiedziały się jakie są rodzaje materiałów cukierniczych np. masy cukrowej, barwników spożywczych , i jak je wykorzystać. Nauczyły się przygotować bazę tortów – biszkopty, projektować i wykonywać dekoracje m. in. kremami, czekoladą, bitą śmietaną, lukrem plastycznym . Podczas zajęć bardzo dobrze współpracowały w zespole , przestrzegały zasad bezpieczeństwa oraz organizacji stanowiska pracy.
Uczestniczki kursu podkreślają miłą atmosferę , świetne kompetencje osoby prowadzącej. Efekty pracy - torty i ciasta- pokazane na zdjęciach wyglądają niezwykle kolorowo, smacznie i zabawnie. Jak zapewnia pracodawca , planuje następne szkolenie.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.