Dniu 15 czerwca 2021r. uczestnicy 12 – 35 Hufca Pracy w Sosnowcu wraz
z wychowawcą a także pośrednikiem pracy oraz doradcą zawodowym sosnowieckiego Młodzieżowego Centrum Kariery, wzięli udział w wycieczce zawodoznawczej do Restauracji „Szafranowy Dwór” w Czeladzi. Restauracja ta na mocy porozumienia od paru lat przygotowuje uczestników sosnowieckiego hufca do pracy w zawodzie kucharz. Praktykanci pod kierownictwem szefa kuchni doskonalą swoje zawodowe umiejętności, aby jak najlepiej przygotować się do pracy zawodowej.
Przedsięwzięcie to miało na celu zapoznanie uczestników z kulisami pracy kucharza. Wśród obecnych były uczestniczki, które realizują praktyki zawodowe w „Szafranowym Dworze” i opowiedziały jak wygląda praca „od kuchni” w takim lokalu. Również pozostali uczestnicy, którymi byli sprzedawcy i mechanik pojazdów samochodowych mogli podzielić się ciekawostkami na temat swoich doświadczeń zawodowych. Ponadto uczestnicy wycieczki doskonalili zasady kulturalnego i poprawnego zachowania w restauracji jak i przy stole podczas degustacji specjalnie przygotowanych potraw z menu Restauracji tj. gnocchi
z płatkami polędwiczki wieprzowej z borowikami, świeżymi liśćmi szpinaku i parmezanem,
a na deser egzotyczne Trio, czyli lody owocowe z bitą śmietaną. Dania były wyśmienite
i przypadły wszystkim uczestnikom do gustu. Atmosfera podczas wycieczki była miła
i sympatyczna.
Autor tekstu: Marzena Uwijała
Autor zdjęć: Marzena Uwijała