Dnia 9 czerwca bieżącego roku wychowankowie OHP w Żywcu rozpoczęli kurs „Barman z nowoczesnymi technikami kulinarnymi ” , realizowany przez żywieckie Centrum Kształcenia Zawodowego.
Kurs zawodowy obejmuje 150 h zajęć teoretycznych oraz praktycznych, mających na celu wzbogacenie umiejętności młodzieży, która na co dzień kształci się w zawodzie kucharza o dodatkowe, które pozwolą na podjęcie w przyszłości pracy w gastronomii, lecz nie tylko w wyuczonym zawodzie, ale i w charakterze barmana z wiedzą uzupełnioną o najnowsze trendy sztuki kulinarnej.
Tematyka zajęć bowiem obejmuje zarówno podstawowe zagadnienia związane z pracą barmana, sztuką sporządzania i dekoracji koktajli, ćwiczenia obsługi na barze, jak i techniki kulinarne- elementy carvingu, kuchnię wegańska, czy receptury zgodnie z obecnie panującymi nurtami.
W kursie bierze udział 6 osób, są to uczestnicy Hufca Pracy w Żywcu.
Zajęcia spotykają się z dużym zainteresowaniem, co niezwykle cieszy zważywszy na dość dużą ilość godzin do zrealizowania. Zgodnie z zapewnieniami jednego z prowadzących kurs Pana Daniela Dyrcza - uczestnicy wykazują wiele inicjatywy oraz kreatywności przy sporządzaniu koktajli, mamy więc nadzieję, że w żywieckich lokalach zyskamy profesjonalną obsługę zapewniającą klienteli smaczne i wyrafinowane smaki.
Autor tekstu: Monika Dziedzic
Autor zdjęć: Monika Dziedzic