
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Człuchowie, dnia 7 listopada odbyły się warsztaty kulinarne. Młodzież ucząca się w zawodzie kucharz pod nadzorem instruktora przyrządziła zapiekane trójkąty z ciasta drożdżowego.
Drożdżowy trójkąt wypełniony był pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka, przyprawioną curry, solą i pieprzem. Mięso to jest niskotłuszczowe i bogate w białko, wspomaga budowę mięśni bez dodatkowego obciążenia kalorycznego. Regularne spożywanie piersi z kurczaka przyczynia się do poprawy metabolizmu oraz wspiera zdrowy styl życia. Przyprawa curry zawiera kurkumę nadającą jej żółtą barwę oraz aromatyczny kmin rzymski, kolendrę, gałkę muszkatołową, fenkuł, goździki, papryczki chili, cynamon, imbir i kardamon. Spożywanie curry zapobiega nowotworom, chroni przed chorobami serca i chorobą Alzheimera oraz bólem i stanami zapalnymi. Poprawia zdrowie kości wzmacnia odporność, zwiększa zdolność wątroby do usuwania toksyn z organizmu. W farszu znalazła się również czerwona papryka i cebula. Papryka cechuje się bardzo wysoką zawartością witaminy C oraz karotenoidów, jest źródłem kwasu foliowego, witamin A,E i K, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Cebula posiada działanie przeciw zapalne i antybakteryjne. Wspomaga zdrowie serca, poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu LDL. Do wysmażonego mięsa i warzyw dodano na końcu dla dobrego smaku śmietanę, która jest doskonałym źródłem witaminy A, która wpływa na proces widzenia.
Warsztaty kulinarne przekonały młodzież, że zdrowe odżywianie to podstawowy element stylu życia, który bardzo dobrze wpływa na naszą kondycję fizyczną i psychiczną. Wspólna praca nauczyła młodzież dużej staranności, dokładności, poczucia estetyki, a przede wszystkim dostarczyła im ogromnej satysfakcji. Nabyte umiejętności z chęcią wykorzystają w domu przygotowując swoim bliskim.
Autor tekstu: Joanna Karepin
Autor zdjęć: Joanna Karepin