
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Człuchowie, dnia 26 listopada 2024 r. odbyły się warsztaty szkoleniowe w zawodzie kucharz. Młodzież pod nadzorem pani instruktor Iwony Sommerfeld przyrządziła pyszne kanapki z chleba tostowego.
Pierwsze chleby tego rodzaju wypiekano we Francji i Holandii w drugiej połowie XVIII w., jednak tak naprawdę docenili je dopiero w kolejnym stuleciu Amerykanie. W Stanach Zjednoczonych zostały rozpowszechnione przez słynną firmę kolejową Pullman, oferującą w swoich wagonach restauracyjnych kanapki z tostów. W 1762 r. John Montagu, 4. hrabia Sandwich , wynalazł posiłek, który na zawsze zmienił sposób żywienia. Jak głosi historia, grał w karty i nie chciał opuszczać stołu do gry, aby zjeść. Poprosił o porcję pieczeni wołowej, którą miał umieścić między dwoma kromkami chleba, aby mógł jeść rękami. Przekąska przyrządzana na warsztatach wypełniona została ketchupem, startym żółtym serem i plastrem szynki. Tak przygotowany tost obtaczamy w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych smażony na oleju staje się przepyszną chrupiącą kanapką. Płatki kukurydziane maja delikatny smak, są źródłem luteiny, niacyny, kwasu foliowego i wielu mikroelementów.
Zajęcia kulinarne pokazały młodzieży jak w mgnieniu oka przyrządzić przekąskę w domu dla znajomych i rodziny.
Autor tekstu: Joanna Karepin
Autor zdjęć: Katarzyna Szczepaniak / Joanna Karepin