flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Człuchowie, dnia 26 listopada 2024 r. odbyły się warsztaty szkoleniowe w zawodzie kucharz. Młodzież pod nadzorem pani instruktor Iwony Sommerfeld przyrządziła pyszne kanapki z chleba tostowego.

Pierwsze chleby tego rodzaju wypiekano we Francji i Holandii w drugiej połowie XVIII w., jednak tak naprawdę docenili je dopiero w kolejnym stuleciu Amerykanie. W Stanach Zjednoczonych zostały rozpowszechnione przez słynną firmę kolejową Pullman, oferującą w swoich wagonach restauracyjnych kanapki z tostów. W 1762 r. John Montagu, 4. hrabia Sandwich , wynalazł posiłek, który na zawsze zmienił sposób żywienia. Jak głosi historia, grał w karty i nie chciał opuszczać stołu do gry, aby zjeść. Poprosił o porcję pieczeni wołowej, którą miał umieścić między dwoma kromkami chleba, aby mógł jeść rękami. Przekąska przyrządzana na warsztatach  wypełniona została ketchupem, startym żółtym serem i plastrem szynki. Tak przygotowany  tost obtaczamy w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych smażony na oleju staje się przepyszną chrupiącą kanapką. Płatki kukurydziane maja delikatny smak, są źródłem luteiny, niacyny, kwasu foliowego i wielu mikroelementów.

Zajęcia kulinarne pokazały młodzieży jak w mgnieniu oka przyrządzić przekąskę w domu dla znajomych i rodziny.

20241126_130956.jpg
20241126_133514.jpg

Autor tekstu: Joanna Karepin
Autor zdjęć: Katarzyna Szczepaniak / Joanna Karepin

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.