Chyba nie ma osoby, która nie jadła gofrów. Jest to przysmak kojarzony przede wszystkim z letnim wypoczynkiem nad morzem, ale nie tylko. Uczestnicy koła kulinarnego "Kuchcik" z 11-19 Hufca Pracy w Słupsku, wykazali się własną inicjatywą i postanowili upiec samodzielnie ten popularny „deser”.
Z przeprowadzonych rozmów wynikało, że większosć "kucharzy amatorów" pierwszy raz w życiu przygotowywała wybrany smakołyk. Była to możliwość sprawdzenia się przy nowej potrawie. Młodzież w skupieniu zajęła się zadaniem. Można było zauważyć integrację uczestników oraz wzajemne uzupełnianie się przy wykonywaniu określonych czynnosci. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Uczestnicy zgodnie stwierdzili, że własnoręcznie wykonane gofry są o wiele smaczniejsze od kupnych. Nie mogło także zabraknąć dodatków takich jak: bita śmietana, dżem czy owoce. Każdy miał możliwość zrobić własną kompozycję smakową oraz skupić się na kolorowej estetyce.
Zajęcie koła kulinarnego to duża ilość wiedzy, moc pozytywnych emocji, niejednokrotnie dawka humoru i co cieszy najbardziej uczestników wiele smacznego.
Autor tekstu: Agnieszka Grzenkowicz
Autor zdjęć: Agnieszka Grzenkowicz