Znaczna część naszych podopiecznych kształci się w zawodach kucharza i cukiernika, dlatego szczególną wagę przykładamy do poszerzania wiedzy przyszłych gastronomów w różnorodny sposób. Jedną z okazji do zdobycia nowych doświadczeń była wizyta w Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, podczas której odbyła się lekcja muzealna pt. „Syty głodnego nie zrozumie”.
Zajęcia poprowadziła kustosz i historyk sztuki Anna Sujecka, przedstawiając dzieje polskiej kuchni od czasów przedchrześcijańskich aż po wiek XX. Uczestnicy dowiedzieli się m.in., w jaki sposób serwowano dawniej potrawy uznawane dziś za niezwykłe, kto zajmował się warzeniem piwa oraz czym jest manna polonica. Zaprezentowane zostały także różne rodzaje sztućców i zastaw stołowych – elementów z największej w Polsce kolekcji, którą posiada właśnie słupskie muzeum.
Spotkanie stanowiło wartościowe uzupełnienie procesu edukacyjnego i z pewnością będzie inspiracją dla młodych osób planujących swoją przyszłość w branży gastronomicznej.
Autor tekstu: Przemysław Laskowski
Autor zdjęć: Przemysław Laskowski