flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Znaczna część naszych podopiecznych kształci się w zawodach kucharza i cukiernika, dlatego szczególną wagę przykładamy do poszerzania wiedzy przyszłych gastronomów w różnorodny sposób. Jedną z okazji do zdobycia nowych doświadczeń była wizyta w Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, podczas której odbyła się lekcja muzealna pt. „Syty głodnego nie zrozumie”.

Zajęcia poprowadziła kustosz i historyk sztuki Anna Sujecka, przedstawiając dzieje polskiej kuchni od czasów przedchrześcijańskich aż po wiek XX. Uczestnicy dowiedzieli się m.in., w jaki sposób serwowano dawniej potrawy uznawane dziś za niezwykłe, kto zajmował się warzeniem piwa oraz czym jest manna polonica. Zaprezentowane zostały także różne rodzaje sztućców i zastaw stołowych – elementów z największej w Polsce kolekcji, którą posiada właśnie słupskie muzeum.

Spotkanie stanowiło wartościowe uzupełnienie procesu edukacyjnego i z pewnością będzie inspiracją dla młodych osób planujących swoją przyszłość w branży gastronomicznej.

 

muzeum_4.JPGmuzeum_3.JPGmuzeum_1.JPG

 

Autor  tekstu: Przemysław Laskowski
Autor zdjęć: Przemysław Laskowski

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.