
Pieczenie pączków w karnawale to stary zwyczaj, który na dobre zadomowił się w polskiej kulturze i obyczajach. Pączki to również tradycja, obok której nie można przejść obojętnie. Z tej okazji w Hufcu Pracy w Łomży odbyły się niezwykle smaczne warsztaty kulinarne, poświęcone zwyczajowi smażenia pączków. Podczas spotkania uczestniczki kształcące się w zawodzie cukiernik oraz kucharz dzieliły się swoimi wypróbowanymi przepisami, doświadczeniem i nowościami. Efekt był bardzo satysfakcjonujący i wart każdej minuty wspólnej pracy. Delektować się pysznymi wypiekami mogli uczestnicy świetlicy sportowej, jak i uczestniczki zajęć koła kosmetycznego. Założeniem głównym warsztatów było rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych uczestników, kultywowanie starych tradycyjnych smaków, jak również kreatywny odpoczynek w czasie ferii zimowych.
Autor art. : Pachucka Marzena – wychowawca w Hufcu Pracy w Łomży
Autor zdjęć: Dziemiańczuk Anna – komendant Hufca Pracy w Łomży