• Kontrast strony

Zima to okres, w którym szczególnie trzeba dbać o organizm i odporność. W tym czasie powinno się zupełnie wyeliminować żywność wysokoprzetworzoną i z dużą ilością barwników i konserwantów, bo to ona jest jednym z głównych czynników wpływających na kondycję. Zdrowe odżywianie to najlepszy sposób na zapewnienie odpowiedniej dawki energii i witamin, a tym samym na poprawę samopoczucia.

By pokazać uczestnikom, że przygotowanie zdrowego posiłku nie jest trudne, a może przynieść dużo radości, Hufiec Pracy w Grajewie zorganizował warsztaty kulinarne pod nazwą „Jedz kolorowo, żyj zdrowo!”. Młodzież przygotowała sałatki, a także soki warzywne, owocowe i koktajle mleczne, doskonale znajdując się w roli kucharzy i w pracy zespołowej. Okazało się, że połączenie ze sobą kilku niepozornych składników pozwala na stworzenie zdrowego i pysznego posiłku. W trakcie przygotowywania jedzenia trwały rozmowy o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie i jak wiele dobrego dla naszego organizmu dają zbilansowane posiłki.

Zmiana nawyków odżywiania nie jest łatwym procesem, wymaga dużo mobilizacji i chęci, ale dzięki warsztatom młodzież ma nie tylko okazję poznać nowe i ciekawe smaki, sposoby przygotowania zdrowych posiłków, ale też dowiedzieć się że regularne i urozmaicone menu pozwala cieszyć się zdrowiem i optymizmem o każdej porze roku.

rpt  rpt  rpt

rpt

Autor tekstu i zdjęć: Magdalena Laska – mł. wychowawca Hufca Pracy w Grajewie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.