Grupa uczestniczek z Hufca Pracy w Białymstoku wzięła udział w warsztatach kulinarnych pt. „Warsztaty surowe” zorganizowane przez białostocką grupę fundacji „Wegestok – Viva! Akcja dla zwierząt". Partnerem projektu było Miasto Białystok oraz Stowarzyszenie LUWIA. Warsztaty dotyczyły tak zwanej kuchni intuicyjnej, mało skomplikowanej. Była to praktyczna nauka, jak w prosty i szybki sposób zrobić np. twarożek ze szczypiorkiem, pastę z groszku zielonego, sałatkę warzywną z majonezem, surowy makaron z truskawkami, łazanki, makowiec, kulki mocy ze słonecznika, chipsy jarmużowe w kilka minut przy użyciu własnych rąk.

Potrawy wykonane na warsztatach bez obróbki termicznej, w 100% roślinne, zachęciły uczestników do ręcznych wyrobów zdrowych słodyczy i szybkich przekąsek bez użycia wysokiej temperatury, piekarników, czy palników. Uczestnicy warsztatów nabyli umiejętność samodzielnego przygotowania posiłków z zachowaniem wszystkich składników odżywczych, witamin, minerałów. Na zakończenie warsztatów odbyła się uczta integracyjna.

hpb_warsztatysurowe_02122021_01
hpb_warsztatysurowe_02122021_02
hpb_warsztatysurowe_02122021_03
hpb_warsztatysurowe_02122021_04
hpb_warsztatysurowe_02122021_05
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

Autor tekstu i zdjęć: Katarzyna Kruszewska – wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.