Pracownicy rozwoju zawodowego z Młodzieżowego Centrum Kariery w Iwoniczu zorganizowali dla uczestników 9-10 Hufca Pracy warsztaty „Zdrowy styl życia i ekologia w życiu codziennym” . Współorganizatorem przedsięwzięcia była „Zielona terapia” - Podkarpacki Catering Dietetyczny.
W pierwszej części spotkania młodzież poznała korzyści wynikające z diety opartej na warzywach i owocach oraz zasadykomponowania wartości odżywczych. Dowiedziała się również, jaki wpływ ma zdrowe odzywianie na zdrowie i koncentrację. Natomiast w drugiej części przygotowywano koktajle z warzyw i owoców, takich jak szpinak, banany, imbir, cytryna, ananas.
Celem warsztatów było kształtowanie świadomości stylu życia, pokazanie, jak dieta wpływa na zdrowie oraz uświadomienie młodziezy realnego zagrożenia wynikającego ze spożywania niezdrowej żywności. Warsztaty były inspiracją do zmian żywieniowych. Pokazały, że zdrowa kuchnia może być prosta i smaczna.
Tekst: Aneta Więch - Doradca zawodowy MCK Iwonicz
Zdjęcia: Aneta Więch - Doradca zawodowy MCK Iwonicz
Maria Parylak - Pośrednik pracy MCK Iwonicz