W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu odbyły się zajęcia praktycznej nauki zawodu w wyjątkowej tematycznej odsłonie – "Dzień Jabłka”. Podczas zajęć uczestnicy poznawali różnorodne odmiany jabłek, ich wartości odżywcze oraz szerokie zastosowanie w kuchni i cukiernictwie, a także uczyli się estetycznego podawania potraw. Powstały m.in.:
- Ryż z jabłkami i bezą;
- Mini szarlotki;
- Jabłka w cieście francuskim;
- Naleśniki z jabłkami i posypką cynamonową;
- Placek z jabłkami;
Dzień jabłka to nie tylko okazja do rozwijania kompetencji zawodowych, ale także forma integracji uczestników i wspólnego celebrowania zdrowych nawyków. Zajęcia takie jak ,,Dzień jabłka” to nie tylko inspiracja i kreatywność, ale również bliskość z tradycją, promocja zdrowia i polskich produktów
Autor tekstu: Sabina Kilar - Kierownik Internatu OSiW Iwonicz
Autor zdjęć: Agnieszka Krupa - Instruktor PNZ OSiW Iwonicz