W Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Tarnobrzegu odbyło się szkolenie zawodowe Kelner - Barman - Barista - Sommelier. Zostało ono zorganizowane dla młodzieży ze stalowowolskiego Hufca Pracy oraz dla młodzieży ze środowiska lokalnego.
Program szkolenia został podzielony na cztery części: kelner, barman, barista i sommelier. W trakcie 70-ciu godzin zajęć praktycznych i teoretycznych młodzież zapoznała się z danymi zawodami oraz warsztatami ich pracy.
Uczestnicy w trakcie szkolenia min. zapoznali się z:
- technikami przygotowywania kawy
- metodami parzenia kawy
- zasadami obsługi klienta w kawiarni
Nauczyli się także:
- sporządzania deserów lodowych i owocowych
- przygotowywania różnorakich dań garmażeryjnych
- przygotowywania oraz serwowania napoi alkoholowych i bezalkoholowych
Ponadto zapoznali się z tajnikami pracy sommeliera.
Nowo zdobyte doświadczenia oraz zaświadczenia ukończonego kursu będą przepustką w przyszłości do pozyskania zatrudnienia.
Autor tekstu i zdjęć: Beata Gryzło - Specjalista ds. rozwoju zawodowego CEIPM Tarnobrzeg