
„Zamiast cukier jeść garściami, lepiej chrup orzechy z nami!” – tym wymyślonym przez młodzież hasłem rozpoczęliśmy obchody Światowego Dnia Cukrzycy. Ta podstępna choroba coraz częściej dotyka już dzieci. O ile na wystąpienie cukrzycy typu 1 nie mamy wpływu, ponieważ jest to choroba autoimmunologiczna, o tyle na to, czy zachorujemy na cukrzycę typu 2 mamy wpływ ogromny, a to właśnie ten typ stanowi 90 % zachorowań na cukrzycę w ogóle. Prowadzi do niej między innymi dieta bogata w cukier. Nadmiar cukru (glukozy) we krwi powoduje nieprawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę, a to z kolei prowadzi do tzw. insulinooporności coraz częściej występującej u młodzieży, a ta, nieleczona przechodzi w kolejne stadium, czyli cukrzycę. Ze względu na to, że dzieci i młodzież chętnie spożywają słodkie napoje, często żywią się w fast foodach, a do tego niechętnie podejmują aktywność fizyczną trzeba uświadamiać uczniów jakie są konsekwencje niezdrowego trybu życia. Wystarczy zmodyfikować jadłospis i w miarę możliwości po prostu się ruszać, gdyż cukrzyca to choroba, która prowadzi do wielu innych niebezpiecznych schorzeń, m. in. chorób nerek, wątroby, układu krążenia, skóry oraz wielu innych, a jak powszechnie wiadomo – „lepiej zapobiegać niż leczyć”.
W związku z ustanowionym 14 listopada Światowym Dniem Cukrzycy uczniowie szkoły branżowej oraz podstawowej będący uczestnikami Hufca Pracy w Nysie, 19 listopada zapoznali się z przygotowaną przez wychowawcę prezentacją na temat cukrzycy, przyczyn jej powstawania, leczenia oraz profilaktyki, wysłuchali wykładu o zasadach postępowania w sytuacjach zagrażających zdrowiu i życiu u osób chorujących na tą chorobę, a następnie chrupiąc orzechy wymyślali hasła i rysunki o tematyce związanej z cukrzycą. Każdy uczeń dostał również pakiet ulotek z cennymi wskazówkami. Zajęcia były ciekawe, o czym świadczyła duża liczba pytań i zainteresowanie tematem.
Joanna Borowicz