
Konkurs kulinarny „Przepis z dynią w roli głównej” to impreza kulinarna, która miała miejsce 28 października w Hufcu Pracy w Kędzierzynie-Koźlu z okazji zbliżającego się Dnia Dyni. Niekwestionowana królowa wśród symboli jesieni, emanująca w mieniące się odcienie koloru pomarańczowego zawitała na stole uczestników klasy kucharskiej Zespołu Szkół nr 1 szkoły branżowej I stopnia, którzy to pod czujnym okiem jury musieli stworzyć z dowolnie wybranych przez siebie przepisu potrawę z dynią w roli głównej. Nie sposób ubrać w słowa, ilość i jakość zapachów, która przedzierała się przez stoły i narzędzia kucharskie naszych uczestników, którzy w pośpiechu, ale jakże z dużym zaangażowaniem przygotowywali swoje dania, ciasta, czy nawet kawę z dyni z posypką cynamonową. Jury miało nie mały problem, by wybrać danie, które nie tylko skradło ich podniebienia, ale zostało wykonane z nieskazitelną starannością i kunsztem kulinarnym. Zwycięskim daniem okazały się pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym, które zostały absolutnym faworytem nie tylko dla jury, ale również samych uczestników biorących udział w konkursie.
Dla młodzieży hufca udział w konkursie był nie tylko czasem i miejscem wykazania się swoimi już zdolnościami kulinarnymi, ale też doskonałym pomysłem popularyzacji potraw i dań z dyni, jako warzywa o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych. Wszystkie przepisy wykonanych dań konkursowych wraz ze zdjęciami zostaną rozpropagowane wśród całej społeczności ZS1.
Małgorzata Szewczyk