W ramach tegorocznych Dni Zdrowia organizowanych przez Zespół Szkół Budowalnych w Brzegu kadra z MCK Brzeg wraz z kadrą HP Brzeg aktywnie włączając się do akcji przygotowała dla uczestników warsztaty kulinarne dotyczące sushi, które połączyły naukę, zabawę i zdrowe podejście do odżywiania. Było smacznie, zdrowo i z pasją. Podczas zajęć młodzież mogła poznać smaki i filozofię kuchni japońskiej, której dania uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie.




Sushi to prawdziwa filozofia i sztuka kulinarna, potrawa ta jest bogata w wiele substancji odżywczych jednak nie tylko o sam smak tu chodzi. Sushi to przede wszystkim danie precyzji. Przygotowując takie danie trzeba mieć w sobie sporo cierpliwości i kreatywności, ponieważ jakość i estetyka w kuchni japońskiej to absolutna podstawa. Warsztaty stały się dla uczniów świetną okazją, by rozwijać powyższe umiejętności podczas przygotowywania rolek sushi dla siebie oraz najbliższych. Jednocześnie uczestnicy przekonali się, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być trudne ani nudne i wcale nie trzeba jechać do Tokio, żeby stworzyć coś pięknego i pysznego.
Mamy nadzieję, że warsztaty sushi były dla naszych uczestników nie tylko smacznym doświadczeniem, ale również inspiracją do dbania o swoje zdrowie.
Beata Wasilewska




