flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Oleśnie, pod okiem kadry Młodzieżowego Centrum Kariery, trwa właśnie intensywne szkolenie „barman-kelner-barista”. W szkoleniu bierze udział grupa młodzieży: sześć osób z Zespołu Szkół Zawodowych z Olesna i cztery osoby z Zespoły Szkół Ponadpodstawowych z Praszki. Uczestnicy OHP zdobywają zarówno teoretyczną wiedzę, jak i cenne umiejętności praktyczne, niezbędne do pracy w dynamicznej branży gastronomicznej.

Praktyka czyni mistrza

Głównym filarem szkolenia są zajęcia praktyczne. Młodzi adepci sztuki barmańskiej i kelnerskiej uczą się pod okiem doświadczonego instruktora między innymi: komponowania orzeźwiających koktajli (mocktaili) na bazie świeżych owocowych, warzyw, przypraw i ziół, parzenia kaw za pomocą precyzyjnego ekspresu ciśnieniowego, zasad eleganckiej obsługi klienta/gościa oraz sposobów serwowania dań i napojów.

Beige minimalist photo collage

Międzynarodowy savoir-vivre

Program szkolenia wykracza poza podstawowe umiejętności. Uczestnicy poznają tajniki najpopularniejszych na świecie metod podawania koktajli i kaw. Koktajle owocowe to prawdziwa eksplozja orzeźwiających smaków, idealna na upalne dni – ich słodycz i intensywny kolor natychmiast poprawiają nastrój. Z kolei koktajle warzywne, często wzbogacone ziołami i przyprawami, stanowią bardziej wytrawną i sycącą propozycję, która jest bombą witaminową i doskonałym sposobem na urozmaicenie diety. Dodatkowo, w ramach modułu baristycznego uczestnicy zgłębiają charakterystykę kaw z różnych zakątków globu, ucząc się rozpoznawać ich unikalne aromaty i smaki. Uczestnicy  z każdym dniem nabierają coraz większej wprawy, a na powierzchni kremowych latte zaczynają kwitnąć wzory. W tej alchemii parzenia doskonali się nie tylko elegancję podania latte art, ale i moc, wyrażaną przez ciśnienie w precyzyjnym ekspresie ciśnieniowym.

Prowadzący szkolenie

Szkolenie jest realizowane we współpracy z Atelier Cafe Opole, którego właściciel, a zarazem instruktor Pan Sebastian Jaworski czuwa nad merytoryczną stroną kursu i dzieli się z młodzieżą swoją bogatą, branżową wiedzą.

Szansa na przyszłość

Ukończenie szkolenia i otrzymanie stosownych certyfikatów otworzy przed uczestnikami nowe możliwości na rynku pracy. Zdobywane kwalifikacje są niezwykle poszukiwane w restauracjach, hotelach i lokalach gastronomicznych, co daje młodzieży realną szansę na znalezienie stałego zatrudnienia lub atrakcyjnej pracy sezonowej. Szkolenie w Oleśnie to kolejny przykład udanej współpracy OHP z podmiotami zewnętrznymi, której celem jest aktywizacja zawodowa młodych ludzi i wyposażenie ich w konkretny, poszukiwany fach.

Anna Małek, Ewa Korzeniewska

11

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.