
Dzień Piekarza i Cukiernika to święto, które w szczególny sposób łączy pasję do wypieków z tradycją. To dzień uhonorowania rzemiosła piekarskiego i cukierniczego oraz podkreślenie znaczenia tych zawodów w polskiej tradycji kulinarnej.
24 marca, w ramach obchodów Dnia Piekarza i Cukiernika w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie, zorganizowano warsztaty kulinarne. Młodzież, pod okiem doświadczonych instruktorów, mogła doskonalić swoje umiejętności. Uczestnicy mieli okazję nauczyć się, jak przygotować tradycyjne wypieki, takie jak: pszenne bułeczki śniadaniowe i kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami. Uczestnicy zapoznali się z historią piekarstwa i cukiernictwa w Polsce, a także poznali znaczenie świeżych produktów i lokalnych surowców w procesie produkcji. Młodzież miała okazję odkryć tajniki profesjonalnego rzemiosła, które ma długą tradycję i cieszy się dużym uznaniem. Obchody Dnia Piekarza i Cukiernika, ukazały młodzieży jak ważne jest pielęgnowanie tradycji rzemieślniczych oraz jak wiele radości mogą przynieść wspólne działania. Warto kontynuować tradycję, aby kolejne pokolenia mogły cieszyć się smakami i aromatami, które towarzyszą nam od pokoleń.
Fot. 1 Prezentacja wyników pracy
Fot. 2, 3 Uczestnicy podczas pracy
Tekst i zdjęcia – Anna Bąk