flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Dzień Piekarza i Cukiernika to święto, które w szczególny sposób łączy pasję do wypieków z tradycją. To dzień uhonorowania rzemiosła piekarskiego i cukierniczego oraz podkreślenie znaczenia tych zawodów w polskiej tradycji kulinarnej.

24 marca, w ramach obchodów Dnia Piekarza i Cukiernika w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie, zorganizowano warsztaty kulinarne. Młodzież, pod okiem doświadczonych instruktorów, mogła doskonalić swoje umiejętności. Uczestnicy mieli okazję nauczyć się, jak przygotować tradycyjne wypieki, takie jak: pszenne bułeczki śniadaniowe i kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami. Uczestnicy zapoznali się z historią piekarstwa i cukiernictwa w Polsce, a także poznali  znaczenie świeżych produktów i lokalnych surowców w procesie produkcji. Młodzież miała okazję odkryć tajniki profesjonalnego rzemiosła, które ma długą tradycję i cieszy się dużym uznaniem. Obchody Dnia Piekarza i Cukiernika, ukazały młodzieży jak ważne jest pielęgnowanie tradycji rzemieślniczych oraz jak wiele radości mogą przynieść wspólne działania. Warto kontynuować tradycję, aby kolejne pokolenia mogły cieszyć się smakami i aromatami, które towarzyszą nam od pokoleń.

Fot. 1 Prezentacja wyników pracy

Fot.2

Fot.3

Fot. 2, 3 Uczestnicy podczas pracy

Tekst i zdjęcia – Anna Bąk

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.