flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Kuchnia azjatycka to prawdziwa podróż przez smaki i aromaty: od pikantnych dań Tajlandii po delikatne sushi z Japonii. Jest znana nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z filozofii łączenia składników w harmonijną całość. Młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie w dniach 4-8 listopada brała udział w szkoleniu z kuchni azjatyckiej.

Podczas 40-godzinnego wydarzenia uczestnicy nauczyli się jak przyrządzać klasyki, takie jak sushi, ramen, sajgonki czy kaczka po pekińsku. Przygotowywanie tych dań to nie lada wyzwanie, ponieważ większość składników na co dzień rzadko gości w polskich kuchniach. Różowy imbir, trawa cytrynowa czy pasta miso to komponenty, które nadają azjatyckim potrawom ich wyjątkowy smak i aromat. Kurs był również okazją do poznania kultury jedzenia w Azji. Młodzież uczyła się jak jeść pałeczkami, co stanowiło spore wyzwanie, ale i ciekawą lekcję. Była to podróż kulinarna, która przybliżyła uczestnikom egzotyczne smaki orientu, a jednocześnie pozwoliła zdobyć nowe umiejętności i wzbogacić wiedzę o sztuce kulinarnej. Na sam koniec kursanci otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w kursie.

Fot. 1 Uczestnicy z przygotowanym przez siebie sushi

 

Fot.2

Fot. 2 Uczestnicy podczas zajęć

 

Fot.3

Fot. 3 Ramen przygotowany przez uczestników

Teksy i zdjęcia – Agnieszka Grzyb

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.