Kuchnia azjatycka to prawdziwa podróż przez smaki i aromaty: od pikantnych dań Tajlandii po delikatne sushi z Japonii. Jest znana nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z filozofii łączenia składników w harmonijną całość. Młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie w dniach 4-8 listopada brała udział w szkoleniu z kuchni azjatyckiej.
Podczas 40-godzinnego wydarzenia uczestnicy nauczyli się jak przyrządzać klasyki, takie jak sushi, ramen, sajgonki czy kaczka po pekińsku. Przygotowywanie tych dań to nie lada wyzwanie, ponieważ większość składników na co dzień rzadko gości w polskich kuchniach. Różowy imbir, trawa cytrynowa czy pasta miso to komponenty, które nadają azjatyckim potrawom ich wyjątkowy smak i aromat. Kurs był również okazją do poznania kultury jedzenia w Azji. Młodzież uczyła się jak jeść pałeczkami, co stanowiło spore wyzwanie, ale i ciekawą lekcję. Była to podróż kulinarna, która przybliżyła uczestnikom egzotyczne smaki orientu, a jednocześnie pozwoliła zdobyć nowe umiejętności i wzbogacić wiedzę o sztuce kulinarnej. Na sam koniec kursanci otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w kursie.
Fot. 1 Uczestnicy z przygotowanym przez siebie sushi
Fot. 2 Uczestnicy podczas zajęć
Fot. 3 Ramen przygotowany przez uczestników
Teksy i zdjęcia – Agnieszka Grzyb