W dobie przetworzonej żywności i popularności słodzonego picia, warsztaty robienia soków z owoców stanowią doskonałą okazję, aby uświadomić młodzieży korzyści płynące ze zdrowego stylu życia. Celem takich spotkań jest nie tylko nauka przygotowywania smacznych i zdrowych napojów, ale także edukacja w zakresie świadomego odżywiania i budowanie pozytywnych nawyków na przyszłość.
Zajęcia odbyły się 19 listopada w ramach programu autorskiego „Zdrowy krok - program walki z otyłością”. Uczestnicy poznali podstawowe informacje o korzyściach zdrowotnych płynących ze spożywania owoców i świeżo wyciskanych soków. Omówione zostały negatywne skutki nadmiaru cukru w diecie i przewaga naturalnych składników nad sztucznymi dodatkami. Pod okiem prowadzących młodzi ludzie wypróbowują różne techniki wyciskania soków - od tradycyjnych metod, po użycie nowoczesnych wyciskarek i blenderów. Tworzone były autorskie kompozycje smakowe. Młodzież miała możliwość skorzystać z bogatej oferty owoców m.in. jabłek, gruszek, pomarańczy, ananasów, granatów, arbuzów, bananów czy grejpfrutów. Uczestnicy podzielili się swoimi wrażeniami smakowymi i spostrzeżeniami na temat samodzielnego przygotowywania zdrowych napojów. Omawiane były pomysły na wprowadzenie ich do codziennej diety. Warsztaty miały na celu zwrócenie uwagi, jak ogromny wpływ ma dieta na zdrowie fizyczne i psychiczne młodzieży. Świeże owoce i warzywa dostarczają witamin, minerałów i błonnika, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wzmacniają odporność i poprawiają koncentrację.
Fot. 1, 2, 3, 4 Warsztaty na świetlicy gorlickiej jednostki
Tekst i zdjęcia – Justyna Sajchta, Iwona Mrówka