26 listopada młodzież limanowskiego Hufca Pracy w ramach imprezy lokalnej wzięła udział w zajęciach savoir vivre, czyli zasad zachowania się przy stole.
Sztuka nakrywania stołu to ważna umiejętność, jaką powinni posiadać młodzi ludzie. Młodzież szkoląca się w zawodzie kucharz i cukiernik wzięła udział w zajęciach, których celem było przekazanie podstawowych zasad. Były one podzielone na dwie części. W teoretycznej wychowawca przedstawił młodym ludziom reguły zachowania przy stole oraz prawidłową aranżację i używanie zastawy stołowej. Zwrócił też uwagę na kompozycje dekoracyjne stołu, w zależności od rodzaju uroczystości. Pokazał, że każdy z elementów, który na nim kładziemy - od obrusu, poprzez zastawę, serwetki, po ozdoby musi być dobrany do okoliczności. Uczestnicy wykorzystując zdobytą wiedzę nakryli dwa stoły, jeden na spotkanie ze znajomymi, a drugi świąteczny. Młodzież udowodniła, że stylowo wyglądający blat pozwoli pobudzić zmysły, także apetyt.
– Na zajęciach dowiedziałam się jak ważne jest to, by dopasować zastawę stołową do okazji i postarać się, by wszystkie elementy były dobrane w odpowiedni sposób, zgodnie z zasadami savoir-vivre – mówi Emilia, uczestnika z I klasy ucząca się w zawodzie cukiernik.
– Dzięki warsztatom nauczyłam się składać w niebanalny sposób serwetki, wykorzystam tą umiejętność przy najbliższej uroczystości – stwierdziła Nikola.
Zajęcia savoir vivre miał na celu zapoznanie uczestników z zasadami dobrych manier, ale także przedstawianie norm dobrego zachowania, adekwatne do określonej sytuacji. Zajęcia zostały bardzo dobrze odebrane przez młodych ludzi i przebiegły w miłej atmosferze.
Fot. 1, 2, 3,4 Uczestnicy podczas warsztatów
Fot. 5 Gotowe stoły
Tekst i zdjęcia – Karolina Młynarczyk