
3 lipca, w ramach inicjatywy Fun obchodów Międzynarodowego Dnia Owoców, Młodzieżowe Centrum Kariery w Jabłonce wspólnie z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy- Jabłonce zorganizowało wyjątkowe wydarzenie dla młodzieży, którego celem było nie tylko uczczenie tego dnia, ale także edukacja młodzieży w zakresie zdrowego odżywiania, funkcjonowania małego lokalnego biznesu oraz praktycznego wykorzystania owoców w codziennej diecie.
Pierwszym punktem programu była wizyta w pobliskim warzywniaku, prowadzonym przez panią Wiolettę Bryję - przedsiębiorcę z wieloletnim doświadczeniem w handlu owocami i warzywami. Uczestnicy mieli okazję przyjrzeć się z bliska codziennemu funkcjonowaniu sklepu, poznać zasady zaopatrzenia, przechowywania produktów oraz obsługi klientów. Właścicielka sklepu opowiedziała o wyzwaniach związanych z prowadzeniem własnej działalności oraz o tym, jak zmieniają się preferencje konsumentów na przestrzeni lat. Po krótkiej rozmowie, uczniowie-podzieleni na grupy-samodzielnie wybierali owoce, które później zostały wykorzystane do przygotowania kolorowych i zdrowych koktajli. Wśród dostępnych produktów znalazły się m.in. banany, truskawki, borówki. Z pomocą wychowawców, młodzież stworzyła własne kompozycje smakowe, ucząc się przy tym podstawowych zasad komponowania zdrowych posiłków. Najwięcej emocji wzbudził kończący przedsięwzięcie konkurs– rozpoznawanie owoców na podstawie smaku i zapachu. Uczestnicy mieli zawiązane oczy i musieli rozpoznać, jakiego owocu właśnie próbują.
Fot.1 Uczestnicy u lokalnego przedsiębiorcy
Fot.2-4 Młodzież podczas warsztatów
Tekst i zdjęcia - Karolina Stechura