flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Fot. Uczestnicy w trakcie zajęć

13 października rozpoczęło się szkolenie zawodowe „Kuchnia molekularna” organizowane przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Krakowie (os. Szkolne).

Kurs jest prowadzony przez wykwalifikowanego instruktora i obejmuje zarówno zajęcia teoretyczne, jak i praktyczne. Uczestnicy będą mieli okazję poznać tajniki gotowania molekularnego, w którym smak, zapach i wygląd potraw powstają dzięki wykorzystaniu zasad chemii i fizyki. Podczas szkolenia młodzież nauczy się m.in. steryfikacji, czyli tworzenia kulistych form z płynów, przygotowywania pianki smakowej oraz lodów metodą kriogeniczną z użyciem ciekłego azotu.

To kolejna inicjatywa mająca na celu podniesienie kwalifikacji młodzieży oraz przygotowanie ich do wejścia na rynek pracy.

Tekst i zdjęcia – Agnieszka Grzyb

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.