Corocznie 26 listopada na całym świecie obchodzony jest Dzień Ciasta. To wyjątkowy czas dla wszystkich entuzjastów wypieków, idealna okazja, aby w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu przygotować różnorakie słodkości. Aby upiec pyszne ciasto, wcale nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem. Wystarczy dobry przepis i trochę chęci.
Pierwszym krokiem przedsięwzięcia było zaplanowanie, jakie ciasteczka będą pieczone. Młodzież zdecydowała się na prosty przepis, który nie wymagał skomplikowanych składników. Wybrała kruche klasyczne i czekoladowe słodkości. Uczestnicy pod czujnym okiem instruktor praktycznej nauki zawodu, Pani Barbary Wąchały-Platy i wychowawców przystąpili do pracy. Zadania zostały podzielone między dwie grupy. Jedna wyrabiała ciasto i wałkowała, druga wycinała ciasteczka o różnorodnych kształtach. Istotnym momentem było ich ozdabianie. Młodzież wykazała się kreatywnością. Czekoladowe ciasteczka przyozdobione zostały lukrem i kolorowymi posypkami, a na klasycznych znalazły się rozdrobnione orzechy włoskie. Po upieczeniu najprzyjemniejszym momentem była wspólna degustacja. Była to nie tylko cukiernicza przygoda, ale także doskonała zabawa. Młodzież angażowała się w proces przygotowań, rozwinęła swoje zdolności kulinarne i spędziła miło czas w towarzystwie rówieśników.
Fot. 1 Wspólna degustacja
Fot. 2, 3 Uczestnicy podczas sporządzania ciasta
Fot. 4, 5 Wycinanie i przyozdabianie ciasteczek
Tekst i zdjęcia – Marta Zięba, Monika Gajowska