
W ramach wielomiesięcznej inicjatywy Ogólnopolskiej Kapituły Samorządności Młodzieży OHP pt. „Moje ciało, mój umysł, moja przyszłość – dbam o siebie!”, uczestnicy lanckorońskiego Ośrodka Szkolenia i Wychowania, mieli okazję zagłębić tajniki zdrowego odżywiania i bilansowania diety.
W dniach 17 i 18 marca młodzież wzięła udział w spotkaniu z dietetykiem oraz uczestniczyła w zajęciach praktycznych. Podczas spotkania z Panią Małgorzatą Noculą uczestnicy dowiedzieli się jak należy komponować pełnowartościowe posiłki, jakich produktów należy unikać. Zyskali wiedzę dotyczącą świadomego wybierania odpowiednich składników odżywczych. Każdy przygotował jadłospis dostosowany do swoich indywidualnych potrzeb żywieniowych. Młodzi ludzie mogli wdrożyć w praktyce zdobytą wiedzę. Podczas warsztatów gastronomicznych przyrządzili pełnowartościowe posiłki, zgodne z zasadami żywienia. Realizacja inicjatywy uwrażliwiła młodzież na znaczenie jakości żywności oraz roli zbilansowanej diety w codziennym funkcjonowaniu.
Fot. 1-3 Uczestnicy podczas warsztatów
Fot. 4 Uczestnicy podczas spotkania z dietetykiem
Tekst i zdjęcia – Kamila Łopata